Начало / Uncategorized / С изложба на икони и уникати от миниатюрна резба бе дадено началото на традиционния иконографски събор в Бачковския манастир

С изложба на икони и уникати от миниатюрна резба бе дадено началото на традиционния иконографски събор в Бачковския манастир

С изложба от икони и изделия – уникати от миниатюрна резба бе дадено началото на традиционния иконографски събор в Бачковския манастир  „Успение Богородично“, съобщава БТА.

Тази година той е посветен на 70-тата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и 630 години от падането на Търново и заточението на Св. Патриарх Евтимий в Бачковския манастир. Организатор на събитието е Българското иконографско сдружение.

Съвременните зографи и иконографи с ръцете си прославят живия Бог, украсяват божиите домове и създават неповторимата атмосфера на православния молитвен образ. Това каза при откриването на изложбата игуменът на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий, под чиято егида се провежда събитието.

Всяка година в манастира се събират хора, които работят в областта на църковното изкуство – резбари, миниатюристи, иконописци, стенописти, и всеки представя това, което е изработил през годината, посочи Йордан Иванов, председател на Българско иконографско сдружение. По думите му тази година е събрана една от най-интересните и богати изложби. Освен утвърдените имена в иконописта, имаме и способни млади хора, които полагат усиля да се развиват, коментира Иванов.

Гостите на събитието, което ще се проведе до 27 август, неделя, ще могат да разгледат новоизографисаната трапезария и новия параклис „Вси Светии“ в манастира.

Те ще имат възможност да присъстват на ежедневните литургии. Няколко иконописци ще рисуват една обща икона на място в храма в присъствието на посетителите, която ще остане като дар за манастира. Резбар и миниатюрист ще творят също на място.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...