Начало / Uncategorized / Напълно приключи ремонтът на камбанарията в Митрополитската църква „Успение Богородично“ в Самоков

Напълно приключи ремонтът на камбанарията в Митрополитската църква „Успение Богородично“ в Самоков

Напълно приключиха ремонтно-възстановителните дейности на камбанарията в Митрополитската църква „Успение Богородично“ в Самоков, каза пред БТА ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия.

Той посочи, че ремонт е бил извършен върху фасадата и всичко, което е свързано с оформлението на вътрешното пространство. 

През 2021 година под патронажа на президента на Република България Румен Радев е обявена дарителска кампания заедно с Община Самоков, посочи отец Михаил, като каза, че иска да благодари на всички дарители, граждани и гости на града. Той добави, че за около две години и половина необходимите средства са събрани. 

По думите му от всички страни на града може да се види камбанарията на храма и това е най-хубавата възрожденска сграда. Тя е с височина повече от тридесет метра и в цялото пространство вътре са изградени стълбищни клетки и площадки. Подменен е и изцяло механизмът на камбаните, които са пет на брой. 

В последствие отвън на фасадата са възстановени всички оригинални пластични елементи, които служат като украса, подмазани са вътрешните пространства на стените, защото в течение на времето мазилката е липсвала. Основен ремонт не е бил правен повече няколко десетилетия, разказа още свещеникът. 

През 1711 година се издига централна еднокорабна част на този храм, а през 1793 се разширява на север и на юг с двата нови престола на свети Йоан Рилски и на свети свещеномъченик Харалампий от митрополит Филотей. Нито един храм в Самоков няма камбанария до 1878  година.

Градежът на камбанарията започва през 1886 и през 1889 завършва. Това се случва под егидата на цар Фердинанд със средствата, които отделят самоковци като дарения и средства, които отделя самоковска Митрополия под председателството на митрополит Доситей. Камбанарията е умишлено разположена в три стъполовидни нива, които символизират троичността на Християнския Бог – Отец и Син, и Дух свети, а отгоре специфичната шапка има форма на митрополитска митра, за да покаже, че това е седалище на Митрополия, разказа още ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...