Начало / Uncategorized / Детски православен лагер започна в Граничкия манастир „Св. Лука“

Детски православен лагер започна в Граничкия манастир „Св. Лука“

Детски православен лагер започна от днес в манастира „Св. Лука“ в с. Граница, община Кюстендил, съобщава БТА.

В него участват около 20 деца, които ще се включат в различни работилници, ще изучават православни песнопения, ще участват в празнична детска лития и ще подготвят драматизация по случай 150 години от обесването на йеродякон Игнатий. 

Началото на лагера беше поставено с водосвет за здраве и благословение на всички участници.

С инициативата се поставят основите на детските православни лагери в манастира в село Граница, разказаха организаторите, които се надяват от догодина лагерите да бъдат по-продължителни и да станат традиция.

„В Кюстендил религия се учи в детските градини, училищата, естествено е да има едно място, където през лятото децата да са приятели, да участват в богослужения и да споделят наученото“, разказаха още от творческия екип, който ще обучава и занимава децата. За двата дни децата ще научат какво е икона, какво е православен храм, ще се научат да правят броенички и ще разберат историята на манастира.

Целта на лагера е да утвърди православието и българските традиции, като част от националното наследство на нашата духовност и култура, каза за БТА Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на софийския митрополит.

По време на лагера ще се състоят различни работилници, разказа Велина Андонова, сътрудник на българския партриарх по социално-образователни въпроси.

В различните дейности на православния лагердецата ще участват и в занимания по физическа активност и спорт, фотографска работилница и курс за изработване на българска шевица. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...