Начало / Uncategorized / Информационен бюлетин – 14 август

Информационен бюлетин – 14 август

Добро утро, четете информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за 14 август. 

Празници

Днес честваме празника на св. пророк Михей от Дванадесетте пророка.  Той произлизал от племето Юдово и живял във времето на пророк Исаия (VIII-VII в. пр.Хр.). Подобно на Исаия и той призовал развратилия се народ към покаяние и му напомнял безбройните Божии благодеяния. След като посочва бедствията, на които ще бъдат подложени всички, които са забравили Господа, св. пророк Михей предсказва времената на благост и мир, когато ще се яви Спасителят: „От Сион ще излезе закон и слово Господне – от Йерусалим“ (Мих. 4:2). Той указва и мястото, гдето ще се роди Спасителят: „И ти, Витлееме Ефратов, малък ли си между хилядите Юдини? От тебе ще ми излезе Оня, Който трябва да бъде Владика в Израиля и Чийто произход е открай време, от вечни дни“ (Мих. 5:2).

Детски лагер

Детски православен лагер ще се състои в манастира „Св. Лука“ в с. Граница, община Кюстендил, на 22 и 23 август, съобщиха от Архиерейското наместничество в Кюстендил, предава БТА. Целта на лагера е да утвърди православието и българските традиции, като част от националното наследство на нашата духовност и култура, казаха от наместничеството. По време на лагера ще се състоят различни работилници, в които децата ще изработват картички и ще участват в празнична детска лития, ще разучават православни песнопения, музикални игри. Ще има занимания и в анимационна и художествена работилница, която ще учи как се оформя сценарий, анимационен типаж, карикатура, движение. Децата ще се включат и в театрално обучение, за да усвоят основни правила в културата на речта, ясна дикция, активна артикулация и диафрагмено дишане.

За манастира може да научите повече в линка:

Гранични манастир „Св. Лука“ – духовно огнище край Кюстендил

Празнични богослужения

На 15 август честваме празника Успение на Пресвета Богородица и по този повод в храмовете и манастирите у нас, ще бъдат отслужени празнични богослужения. Храмовия си празник ще отбележат Троянският и Бачковският манастири. Очаква се стотици вярващи да посетят обителите и да се помолят пред чудотворните икони на Майката Божия.

Ако сте пропуснали…

Ако случайно сте пропуснали да прочетете, ви предлагаме текст-проповед на протопрезвитер Александър Шмеман за щастието и радостта.

Къде да търсим щастието?

Подробно за живота на Българската православна църква може да се информирате от официялния сайт на Св. Синод, както и от сайтовете на митрополиите на БПЦ-БП. Нас пък може да последвате в социалната мрежа Facebook, където да получавате повече информация не само за живота на Българската православна църква, но и духовни текстове и материали.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...