Начало / Uncategorized / Света литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена на Успение Богородично

Света литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Йоан Рилски“ във Виена на Успение Богородично

Златоустова света литургия ще бъде отслужена в Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ във Виена на Успение Богородично (15 август) и на десетата неделя след Петдесетница (13 август), съобщава БТА.

Това съобщиха от църквата в официалния си сайт. И двете богослужения започват в 10:00 часа местно време. Адресът на храма е: Dunklergasse 21, Top 1, Kirche. 

Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ в австрийската столица е основана през 1967 година. Регистрирана и държавно призната е от страна на Австрия през 1969 година. 

Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ обхваща Австрия и притежава единствено представително право в страната, разказват още от храма в своя сайт. Нейното седалище е Виена.

„През месец март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната ни община със свои средства е ремонтирала и преустроила в българска църква.“, допълват от храма.

Първата българска служба е отслужена на Рождество Христово 1993 година, а на 24 април 1994 г. църквата е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския Митрополит Симеон. 

„Всеки неделен ден българската ни църква бива посещавана от около 60 – 80 вярващи сънародници или австрийски приятели на православието и на България. На големи празници и по специални поводи тя бива посещавана от по 250 – 300 души, между които и видни личности на австрийските делови кръгове“, разказват още от българската църква. 

Задачите на Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ са насочени към задоволяване на духовно-религиозните потребности на нейните членове чрез богослужение, преподаване на светите тайнства, духовно-религиозни поучения, както и чрез културно-религиозни програми, затвърждяващи вярата.

Основни задължения на Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ са да благовести Словото Божие и да преподава светите тайнства на православната ни църква (кръщение, миропомазване, евхаристия, покаяние, брак, елеосвещение), да спомага за запазване на църковно-народните ни традиции, духовно да обгрижва своите вярващи членове, споделят от храма.

От октомври 1991 година църквата издава и Енорийски лист на български и немски език.

„Издава се четири пъти в годината и е признат за официален вестник в Австрия“, споделят от църковната ни община.

Църковното настоятелство се състои от шест души. Председател е енорийският свещеник. Църковната проверителна комисия се състои от трима души. Тя извършва щателен контрол на църковните средства. И двете управителни тела се избират на всеки четири години от общото църковно събрание. В храма има един свещеник и четирима иподякони.

Църквата е отворена в неделни и празнични дни от 9:00 до 12:30 часа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...