Начало / Uncategorized / История на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в радомирското село Долни Раковец

История на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в радомирското село Долни Раковец

„Във пуста долина планинска в стари години обител стояла света. Кандилце блестяло, молитва се пяла в черквица бедна – далеч от света“ („Клепалото бие“ – Иван Вазов)

Като от стихотворение на Вазов е излязла сякаш средновековната църква „Св. Николай Чудотворец“ в центъра на радомирското село Долни Раковец, в двора на старото училище. Дафинка Стефанова Станоева е жената, която съхранява ключа на църквата, жената, заела се с нелеката задача да я реставрира, жената, грижеща се за църквата като за жив организъм.

Дафинка е сладкодумен разказвач, омаен събеседник и много деен и усмихнат човек. 

За църквата се знае, че е много стара. Заради нейната архитектура се смята, че е изградена през периода XV-XVI век. По време на османското владичество е била разрушена, но през 1849 г. – възстановена, а през 1850 г. е изписана от Зограф Димитрий от Самоковската школа. 

През 70-те години на XX век църквата е обявена за паметник на културата с местно значение.

В наши дни, благодарение на родолюбиви българи и на жената, чието най-съкровено желание е да я види напълно реставрирана, Дафинка Станоева, църквата придобива първоначалния си облик. Реставрацията започва по трудния начин – чрез дарения и лични средства. 

Дни преди Успение Богородично (15 август) интересната история на църквата „Св. Николай Чудотворец“ разказва Дафинка Станоева, жената, която се грижи за нейната реставрация и гостоприемен облик. В разговора се преплитат минало и настояще.

За седма година на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица по инициатива на църковното настоятелство иконата ще бъде изложена за поклонение в храм „Св. Николай Чудотворец“ в село Долни Раковец – за първи път в продължение на 4 дни. 

Иконата ще бъде изложена от 12 август до 15 август включително, за да могат повече хора да ѝ се поклонят. На 12 август от 13 ч. ще бъдат извършени водосвет и осветяване на копието на иконата, изписано специално за храма.  

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...