Начало / Uncategorized / Духовни тържества за празника Успение Богородично в манастира край Свищов

Духовни тържества за празника Успение Богородично в манастира край Свищов

С литийно шествие, вечерна служба и литургия ще бъде отбелязан празникът Успение Богородично в манастира „Покров Богородичен“ край Свищов, съобщава БТА.  

В празничния ден 15 август след Божествена света литургия в църквата „Успение Богородично“ на манастира ще бъде отслужен водосвет и ще се раздава храна за здраве, на който всички желаещи са добре дошли, допълват от общинската администрация.

По информация на Туристическия информационен център към Община Свищов манастирът се намира на три километра югоизточно от Свищов.

Разположен е сред живописната гориста местност „Манастирски трап“. Възникването на обителта се свързва и с извора, намиращ се пред манастирските порти, чиято вода е смятана за лечебна от местното население.

Преди Освобождението Свищовският манастир е бил многократно разрушаван и след това наново изграждан. Тук са намирали убежище борците за национална свобода Г. С. Раковски, Васил Левски и други. По време на Освободителната война манастирът е използван за лазарет.

В него е работил известният хирург Н. И. Пирогов.

Сега съществуващият храм „Успение Богородично“ е построен от поборника Тодор Пантелеев през 1904 годна. Храмът е прочут из цялата страната с чудотворната икона на Света Богородица.

В архитектурно отношение манастирът представлява комплекс от съборна църквац, две нови жилищни сгради и стопанска постройка.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...