Начало / Uncategorized / За традиционния поклоннически поход „Рилският чудотворец“

За традиционния поклоннически поход „Рилският чудотворец“

На 1 август, в първия ден на Богородичния пост, започва поклонническият поход „Рилският Чудотворец“ с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Преди 14 години по няколко причини проф. д-р Павел Павлов, преподавател по Църковна история, и негови студенти поставят началото на тази традиция точно на 1-ви август. 

Август е месецът, когато честваме и Успението на свети Йоан Рилски. Първият ден на август е един особен ден в историята на християнския календар. Ден в средата на лятото, някога най-тежкия сезон, когато се бележи пик на епидемиите. За това от храмовете се изнася Светият кръст, със силата на който се осветяват градовете и селата в християнския свят, за да може хората да преминат благополучно останалата част от сезона.

Поклонение от София до Рилския манастир, съпътствано от богослужения, молитвени песнопения и четене на Акатиста на св. Йоан Рилски, ще се проведе от 1 до 6 август  2023 г.

На 1-ви август от 9.00 ч. в столичния храм „Св. София“ ще се отслужи Света литургия и водосвет. Оттам поклонението ще следва станалия традиция вече път – параклис „Св. Йоан Рилски“ до х. „Кумата“ (Витоша) – храм „Св. Неделя“, с. Ярлово – местност Цари мали град над Белчин – х. Пионерска / х. Ловна – Рилски манастир.

Интервю с проф. Павел Павлов от Богословския факултет може да чуете тук

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...