Начало / Uncategorized / Св. Герман от Оскер, Франция

Св. Герман от Оскер, Франция

На 31 юли Православната църква чества паметта на св. Герман от Оскер, Франция.

Според достигналите до нас сведения за живота на св. Герман той е роден около 389 г. Впоследствие се обучава в реторика и право в Рим. 

По времето на император Хонорий той е изпратен в Галия, като заема длъжността управител на провинция със седалище в Оксер. По същото време се и жени. През 418 г. е избран да наследи на трона светия епископ Аматор (паметта му се чества на 1 май), като е избран за епископ на Оксер. В житието на светеца се разказва, че от този момент нататък вярата му станала по-дълбока, а молитвата по-гореща. Той раздал имуществото си на бедните и се хранел само с ечемичен хлаб и то вечер. Често постел с дни и се обличал в прости монашески дрехи. 

Папа Целестин I го изпраща в Британия през 429 г., заедно със свети Луп от Троа (паметта му се чества на 29 юли), за да се бори с пелагианската ерес, където затвърдил православната вяра. Записите, които той направил по време на това му посещение дават ценна информация за състоянието на британското общество по онова време. Той изиграва и важна роля в утвърждаването на почитанието към св. Албан. 

Светецът се преставя пред Бога на 31 юли в Равена. И до днес мястото, където са били положени мощите на светеца в църквата на абатството Сен Жермен д’Оксер се стичат вярващи. За жалост векове, след полагането на мощите в храма, светинята е  разпръсната от хугенотите.

Почитанието към св. Герман се разпространява в Северна Франция. В Париж е построена, в негова чест църквата Saint-Germain l’Auxerrois. Въпреки това почитанието му се различава от това на св. Герман Парижки и няма препокриване на образите на двамата светии. Св. Герман от Оксер е свързан и с храм в източната част на Париж, сврзан с почитанието към Св. Геновева. 

Текст: Ангел Карадаков 

Източници: The book of saints – стр. 200; St. Germanus, Bishop of Auxerre, Confessoroca.orgbritannica.comorthodoxwiki.org;

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...