Начало / Uncategorized / Почина ставрофорен иконом Николай Танев

Почина ставрофорен иконом Николай Танев

Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че днес, на 27 юли, ставрофорен иконом Николай Танев се престави в Господа на 62-годишна възраст, съобщава Софийска св. митрополия.

Отец Николай бе дългогодишен свещенослужител и предстоятел на столичния храм „Покров Богородичен“. Ставрофорен иконом Николай Петров Танев е роден на 14 декември 1960 г. в гр. Своге.

Основно и начално образование придобива в гр. Своге. Завършва средно духовно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ – гара Черепиш, а през 1989 г. и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски”.

Ръкоположен е от Левкийския епископ Партений – за дякон на 19 май 1981 г., а за свещеник на 25 май 1981 година. С офикията „протойерей“ е отличен на 1 октомври 1995 г. от Крупнишки епископ Натанаил, с офикията „иконом“ на 21 ноември 2001 г. от Знеполски епископ Николай и с офикията „ставрофорен иконом“ на 1 октомври 2018 г. от Белоградчишки епископ Поликарп.

Веднага след ръкоположението му е бил назначен на енорийско служение при храма „Покров Богородичен”, гр. София, с кратко прекъсване, за половин година, от месец юли до месец декември 1989 г., като е изпратен на енорийско служение в столичния храм „Св. Троица”, кв. „Разсадника“, и от 01.01.1990 г. до последно е бил председател на църковното настоятелство при столичния храм „Покров Богородичен”, където развива голяма и разнообразна енорийска дейност.

Има две деца – дъщеря Анна и син – протойерей Васил, служещ в столичния храм „Св. София”.

Опелото на ставрофорен иконом Николай Танев ще бъде извършено на 30 юли 2023 г. (неделя) от 12:00 ч. в столичния храм „Покров Богородичен“, ул. „Георги Д. Зографина“ № 2.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

В памет на отец Николай Танев споделяме епизод на предаването „Домът на вярата“ на БНТ1, в което той говори за пътя към Бога, православието и вярата. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...