Начало / Uncategorized / Архитект обследва пукнатината, засегнала храм „Св. Преподобни Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина

Архитект обследва пукнатината, засегнала храм „Св. Преподобни Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина

Текат огледи и проучвания и е нает архитект, който обследва пукнатината, засегнала целия десен кораб на Българския православен храм „Св. Преподобни Йоан Рилски Чудотворец“ в Атина след земетресението в гръцката столица през 1999 г., съобщава БТА.

„Пукнатината е сериозна, гледам я всеки ден как расте“, сподели отец Стефан за БТА.

По преценка на архитекта, сумата, необходима за отстраняване на щетите, може да достигне до 50 000 евро, разказа още отецът. Той съобщи още, че гръцката митрополия „Илион“, към която принадлежи храмът, и Негово Високопреосвещенство митрополит Атинагорас са уведомени.

„Оттук нататък чакаме отговор от техническия отдел“, посочи той и допълни: „Имаме много добри отношения с гърците, в храма се служи и на гръцки, и на български“.

„Понеже нямаме юридическа тежест – храмът не е наш, не може да се открие банкова сметка за дарения. Средствата се приемат в храма от настоятелството и касиер“, уточни отецът.

Към момента с личен труд, положен от миряните на църковната общност, храмът има нови тавани и покрив.

„Ако не се обърне внимание на съществуващия проблем, ще е жалко за ресурсите, времето и финансовите средства, вложени от миряните в нашата църковна общност и от страна на българското Министерство на външните работи и дирекция „Вероизповедания“, посочи още отец Стефан. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...