Начало / Uncategorized / Антиохийският патриарх Йоан X посети манастира „Св. Антоний“ в Аризона, САЩ

Антиохийският патриарх Йоан X посети манастира „Св. Антоний“ в Аризона, САЩ

Антиохийският патриарх Йоан X посети православния манастир „Св. Антоний“ в Аризона, САЩ, информира orthodoxianewsagency.gr.

Предстоятелят на Антиохийската патриаршия е на официално посещение в САЩ. Той посети различни места, където има църковни общини и енории на Антиохийската патриаршия в САЩ, като се очаква в следващите дни да посети Ню Йорк и Пенсилвания. 

Патриархът посети манастира на „Св. Антоний“ в понеделник, 24 юли. Манастирът е един от седемнадесетте, основани от стареца Ефрем Аризонски. Патриархът бе придржен и от митрополита на Ню Йорк и Северна Америка Сава, както и от епископи на Антиохийската патриаршия в САЩ. 

Патриархът бе посрещнат от митрополит Герасим, който го приветства и предаде братски поздрав от Вселенския патриарх Вартоломей и от архиепископа на САЩ Елпидофор. 

„Чувствайте се като у дома си, сред братя. Почувствайте и благословението на стареца Ефрем, който основа този манастир и много други манастири“, каза митрополит Герасим. От своя страна патриарх Йоан изрази радостта си от посещението и подчерта важността на монашеския живот като свидетелство за Христа. Той подчерта и тесните връзки между Анитоихйската патриаршия и Вселенската патриаршия. 

На гроба на стареца Ефрем патриарх Йоан отслужи трисагий. Посещението на патриарха завърши с музикален поздрав от деца. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...