Начало / Uncategorized / Жителите на село Ресен се обединяват, за да спасят православния си храм

Жителите на село Ресен се обединяват, за да спасят православния си храм

Жителите на най-голямото село в община Велико Търново се обединиха, за да спасят православния си храм, носещ името на свети Димитър Солунски, съобщава БНР.

Инициативна група от село Ресен започна дарителска кампания, за да бъдат събрани 76 хиляди лева, с които на първо време да бъде ремонтиран покривът на храма.

Имат подкрепа от Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет и на Великотърновската света митрополия.

„Църквата „Свети Димитър Солунски“ е духовният храм, в който за добро и лошо се събират хората в село Ресен. Догодина става на 100 години и се нуждае от сериозен ремонт“, разказа пред националното радио Марина Пашова от инициативната група, започнала дарителската капания за спасяването на храма в Ресен:

„Нашата църква е претърпяла в годините сериозни поражения. Стенописите, таваните, подовете са компрометирани, защото покривът е разрушен на доста места, в момента дори тече в олтара. Започнахме дарителска кампания за набиране на средства. Имаме количествено-стойностна сметка, направена от професионалист за цялостна подмяна на църковния покрив – тя е на стойност 76 хиляди лева“, каза тя.

Отворена е дарителска сметка на името на църковното настоятелство. Проведени са разговори с Великотърновска митрополия и Дирекцията по вероизповеданията, от където подкрепят местните хора и поемат ангажимент за някакво финансиране, което няма да е достатъчно, обяснява Марина Пашова.

„Надяваме се в рамките на два месеца да наберем възможно най-много средства, тъй като сега е моментът да бъде извършен този ремонт, защото през есента, заради очакваните валежи, трябва да сме готови. Освен това догодина църквата става на 100 години, откакто е осветена. Бихме искали за празника тя да е в подобаващ вид“, допълва тя.

Православният храм в Ресен няма и свещеник. По големите християнски празници литургиите се отслужват от горнооряховския свещеник отец Николай и от архимандрит Георги, игумен на Преображенския манастир. Последно по храма са правени ремонти преди 20 години. Миналата година мъж от Ресен със собствени средства е направил ремонт на малка част от покрива, но това не е достатъчно, разказва Марина Пашова. Желанието на местните хора е да бъде направен цялостен ремонт на покрива, което означава, че в близките десетилетия храмът, носещ името на свети Димитър Солунски, ще бъде съхранен.

„Този храм не е просто сграда. Всеки който я е видял, се впечатлява от вида ѝ. Тя е изключително масивна и една от най-големите църкви в България. Изключително качествено е сторена от ученик на майстор Колю Фичето с дебел, здрав камък, със здрави колони. Изключително впечатляващо е, че е строена по време на войните. Започнал е строежът през 1912 година, следват Балканските войни, Първата световна война. През 1922 година е завършен градежът, до 1924 година вътре е стенописвано и през 1924 година се освещава. Изключително сме впечатлени от това, че хората по време на войни, на лишения, на глад, на мизерии са успели да съградят това чудо, то е архитектурното бижу на селото. Непростимо е за нас, като наследници на този храм, да допуснем, да си позволим той да се разруши“, коментира Пашова.

В Ресен ще се проведат няколко благотворителни концерта и събития за ремонта на църквата. В различни търговски обекти са поставени дарителски кутии, има и дарителска сметка.

Дарителска сметка:

Църква “Свети Димитър“ Ресен

Банка: УниКредит Булбанк

IBAN: BG73UNCR 7000 1525 3865 15

BIC: UNCRBGSF

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...