Начало / Uncategorized / Делегация на Антиохийска Патриаршия пристига на официално посещение в България

Делегация на Антиохийска Патриаршия пристига на официално посещение в България

По покана на Св. Синод на БПЦ-БП официална църковна делегация от Антиохйска Патриаршия, водена от Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, Гл. секретар на Св. Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х, пристига у нас.

Посещението е във връзка с организирането и основаването на Българска православна църковна община в емирство Дубай на Обединените арабски емирства, съобщава Официалният сайт на Св. Синод.

В утрешния ден 22.07. официалната делегация ще бъде приета от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия. На 23.07. в ПКСХП „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена архиерейска Св. литургия, възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, Мелнишкия епископ Герасим – Гл. Секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария и гостуващите духовници.

В следващите дни делегацията ще посети:  Рилската ставропигиална св. обител, Троянската ставропигиална св. обител, Бачковската ставропигиална св. обител, както и Пловдивска митрополия и Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян”.

Припомняме, че Св. Синод на БПЦ-БП в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, по молба на православни българи, пребиваващи постоянно на територията на Обединените арабски емирства и в частност Дубай, възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да предприеме всички необходими действия за учредяване на Българска православна църковна община в Дубай.

На 22.10.2022 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний се срещна с посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, a на 25.01. т. г. митрополит Антоний и посланикът на Р. България в ОАЕ, Н. Пр. Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, Гл. секретар на Св. Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х. В следствие на тези срещи се очерта идеята българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...