Начало / Uncategorized / Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена в Ректората на Софийския университет

Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена в Ректората на Софийския университет

Панихида за загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание беше отслужена днес от Мелнишкия епископ Герасим в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава БТА.

С панихидата беше поставено началото на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, която ще се състои в аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) и от Македонския научен институт. Годишнината се отбелязва с домакинството на ректора на „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и с участието на президента Румен Радев.

В научната сесия ще участват също председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Македонския научен институт проф. д-р Георги Н. Николов, директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков, заедно с учени от чужбина, от български научни институции, с докторанти и студенти.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...