Начало / Uncategorized / Тържествен концерт в желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул

Тържествен концерт в желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул

Уникалната желязна църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул бе домакин на концерт на един уникален хор от Берлин – BulCanto, съобщава БТА

“BulCanto e международен хор, в чийто репертоар са включени български народни песни от всички краища на България, както и православни църковни песнопения”, заяви Боряна Величкова за БТА.

Самата тя е родом от Шумен, но от 20 години живее в Берлин. През 2009 г. създава единствения по рода си женски хор в Берлин за фолклорна музика ”Българските гласове на Берлин“.

“BulCanto е много млад проект, създаден е през 2019 г. Аз реших да събера в едно българския женски хор и българския православен хор в Берлин и да създам един нов хор, като смесвам българската народна музика с православна църковна музика. За пръв път изнесохме концерт в Желязната църква, където акустиката е прекрасна. Изключително благодарни сме на българската общност в Истанбул, с която ни свързват духът на общност и съпричастие към традициите на българския фолклор и култура, където и да сме по света”, заяви тя.

Певците изпълниха някои от най-популярните български народни песни от различните краища на България, а за православните песнопения желязната църква „Свети Стефан“ се оказа вероятно най-подходящото място. 

Берлинският хор BulCanto гостува в Желязната църква по покана на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул с председател Димитър Йотеф и с подкрепата на Генералното консулство на Република България в Истанбул.

Преди концерта в храма беше отслужена литургия за мир по света и заупокойна панихида за загиналите във войната в Украйна.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...