Начало / Uncategorized / Нова инициатива за построяване на храм в двора на манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна

Нова инициатива за построяване на храм в двора на манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна

Инициатива за изграждане на храм в двора на манастир “Свети Пантелеймон” в Патлейна подема игуменът на светата обител отец Константин. Идеята датира още от основаването на манастира в началото на 40-те години на 20-ти век, информира телевизия „Шумен“.

Инициативата за построяване на храм на площадка до основната сграда на манастира “Свети Пантелеймон” е подновена в началото на 90-те години на 20-ти век от Варненско-Преславския владика Кирил. Тогава е направена и първа копка.

“Имаме архитектурен план от стария манастир, който е на 20-30 метра надолу от времето на цар Борис. Има три-четири такива запазени църкви. На тази база сме направили архитектурен план. Намери се и строителна фирма, намери се и човек, който да спонсорира самото строителство”, каза отец Константин, игумен на манастира “Свети Пантелеймон”.

Проектът за новия храм е изготвен от професор Боян Добрев. Куполът ще е с формата на царска корона, което е уникално архитектурно решение, а ъглите на сградата ще са оформени в средновековния български стил “вълчи зъб”. През последните три години е завършен и ремонтът на покрива на основната сграда, а сега се подготвя реновиране на вътрешното пространство.

“Зад мен се вижда построеният и завършен покрив на манастира, който така дълго очаквахме. През последните 5-6 години се намериха средства да го възстановим”, каза още отец Константин.

За осъществяването на строежа в стъпки е изготвен меморандум, а манастирът се готви да посрещне своя храмов празник на 27 юли и кани всички желаещи да помогнат със средства и личен труд за обновяване на манастирското пространство.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...