Начало / Uncategorized / Празникът на чудотворната икона “Троеручица” в Троянския манастир

Празникът на чудотворната икона “Троеручица” в Троянския манастир

На 12 юли светата православна църква почита един от най-разпознаваемите и любими Богородични образи – “Троеручица”. 

Този ден е и определен за особено празничен в Троянската света обител, където от векове се пази и почита Троеручен образ на Пресвятата Дева, който дошъл и останал в Троянския манастир по изволението на самата пресвета Богородица.

В наверечието на празничния ден голямо множество народ бе изпълнило манастирския храм в очакване на всенощното молитвено стояние, което бе оглавено от Преосвещения игумен на светата обител – Величкия епископ Сионий, заедно с когото в нощното славословие се включиха неговият заместник в Троянския манастир архимандрит Стефан, братята на светата обител и гости-свещеници, съобщиха от Троянския манастир.

Песнопенията бяха тържествено и молитвено изпълнени от хор “Св. Наум Охридски”, ръководен от д-р Андрей Касабов.

Почетни гости на духовното тържество бяха манастирските ктитори Татяна Попова и Борис Калибацев.

В празничния 12 юли продължителен камбанен звън известяваше вярващите от близо и далеч, че днес за Троянския манастир е втора Пасха.

Светата литургия за празника беше оглавена от епископ Сионий, задно с когато около светия престол застанаха манастирските братя и гости.

Множество верни люде бяха дошли, за да прославят пречистата Дева и да се поклонят на Триръкия й образ, голяма част от които с трепет и любов пристъпиха към причастието с Тялото и Кръвта Христови.

След отпуста на светата Литургия Преосвещения епископ Сионий поздрави събралите се верни люде и преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Празничната света Литургия приключи с тържествено многолетие, след които бе раздадено коливо за благословение на вярващия народ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...