Начало / Uncategorized / Празникът за връщането на светите мощи на св. Йоан Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир

Празникът за връщането на светите мощи на св. Йоан Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир

Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети преп. Йоан Рилски в Рилската света обител се отбелязва тържествено днес в най-големия манастир у нас, съобщава БТА.

Празникът започна снощи с всенощно бдение, предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим. В него молитвено се включиха много православни християни. Бдението продължи до ранните часове на 1 юли.

Днес сутринта в централния храм на манастира започна тържествена литургия, водена от Видинския митрополит Даниил в съслужение с игумена на Рилския манастир – Адрианополския епископ Евлогий, и Брегалнишкия митрополит Иларион от православната църква в Република Северна Македония. В богослужението за празника участва и хор от Румъния.

Св. Йоан Рилски в България се почита като небесен закрилник и покровител на българския народ. 

Десетки миряни изпълниха манастира днес, а потокът продължава през целия ден.

„Днес е един от големите празници на Рилския чудотворец. Светите му мощи привличат и българи, и чужденци, за да ни дари с покаяние, смирение и духовно съвършенство, и всеки от нас да получи духовна подкрепа и това, за което е дошъл да се помоли“, споделиха духовници. Поклонническо пътуване до Рилския манастир организира днес и Архиерейското наместничество в Кюстендил..

Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети Йоан в неговата света обител се отбелязва тържествено всяка година на 1 юли. След векове на странстване в Средец, в Унгария и в старата българска столица Търново нетленните, запазени изцяло телесни останки на светеца са върнати на мястото им в Рилския манастир на 30 юни 1469 г. На следващия ден – 1 юли, преди 554 г. в храма на манастира е отслужена първата литургия в присъствието и на мощите. 

Денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец. Останалите два негови празника са на 18 август (денят на смъртта на светеца) и 19 октомври (пренасянето на мощите в Средец). 

За пета година ще се състои поклонническият пешеходен поход „Светият път“- пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...