Начало / Uncategorized / Празникът за връщането на светите мощи на св. Йоан Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир

Празникът за връщането на светите мощи на св. Йоан Рилски се отбелязва днес в Рилския манастир

Празникът за връщането на светите и чудотворни мощи на свети преп. Йоан Рилски в Рилската света обител се отбелязва тържествено днес в най-големия манастир у нас, съобщава БТА.

Празникът започна снощи с всенощно бдение, предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим. В него молитвено се включиха много православни християни. Бдението продължи до ранните часове на 1 юли.

Днес сутринта в централния храм на манастира започна тържествена литургия, водена от Видинския митрополит Даниил в съслужение с игумена на Рилския манастир – Адрианополския епископ Евлогий, и Брегалнишкия митрополит Иларион от православната църква в Република Северна Македония. В богослужението за празника участва и хор от Румъния.

Св. Йоан Рилски в България се почита като небесен закрилник и покровител на българския народ. 

Десетки миряни изпълниха манастира днес, а потокът продължава през целия ден.

„Днес е един от големите празници на Рилския чудотворец. Светите му мощи привличат и българи, и чужденци, за да ни дари с покаяние, смирение и духовно съвършенство, и всеки от нас да получи духовна подкрепа и това, за което е дошъл да се помоли“, споделиха духовници. Поклонническо пътуване до Рилския манастир организира днес и Архиерейското наместничество в Кюстендил..

Паметта за връщането на свещените мощи на Рилския пустинножител свети Йоан в неговата света обител се отбелязва тържествено всяка година на 1 юли. След векове на странстване в Средец, в Унгария и в старата българска столица Търново нетленните, запазени изцяло телесни останки на светеца са върнати на мястото им в Рилския манастир на 30 юни 1469 г. На следващия ден – 1 юли, преди 554 г. в храма на манастира е отслужена първата литургия в присъствието и на мощите. 

Денят 1 юли се отбелязва като трети празник на Рилския светец. Останалите два негови празника са на 18 август (денят на смъртта на светеца) и 19 октомври (пренасянето на мощите в Средец). 

За пета година ще се състои поклонническият пешеходен поход „Светият път“- пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...