Начало / Uncategorized / Света Божествена литургия за първи път от 110 години в храм „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново

Света Божествена литургия за първи път от 110 години в храм „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново

Във Велико Търново за първи път през последните 110 години в историческата църква „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена Света Божествена литургия, съобщава БНР. 

Църквата-музей, носеща името на светите равноапостоли Петър и Павел, в подножието на крепостта Царевец е последният патриаршески храм на Светата Великотърновска Патриаршия.  

Празникът започна с литургия, като историците казват, че за последно богослужение в храма е имало преди 110 години.

От 10:30 ч. бе открита изложбата с археологически материали от манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел“. С военен ритуал бяха поднесени цветя на мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол.  

Своя храмов празник отбелязва днес и катедралният храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра.

В 9:00 часа започна Светата Божествена архиерейска литургия водена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков. Традиционно имаше и водосвет за здраве и благоденствие. Строителството на храма е започнало през 1857-1858 г., но е завършен и осветен през 1860 г.

На същото място преди това е имало друга църква на името на св. Георги, затова и сега освен престола на Петър и Павел в църквата, от дясната страна, има втори престол в чест на светеца. Камбанарията е построена през 1902 г., като камбаните са донесени от Одеса по Дунав.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...