Начало / Uncategorized / Западно- и Средноевропейска епархия придоби храм в Щутгарт

Западно- и Средноевропейска епархия придоби храм в Щутгарт

На 20.06.2023 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монс. Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата Църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Св. Бонифаций”, намиращ се в гр. Щутгарт, съобщава официалният сайт на Св. Синод.

Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата Църква, храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642.054 – евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 м2, която включва храм, прицърковна къща и зала.

Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция Вероизповедания.  Храм Св. Бонифаций, собственост до сега на Католическата Църква, се ползва под наем от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Щутгарт през последните 6 години. Църковната община през 2022 г. отбеляза своето 40 годишно съществуване.

От 2014 г. енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов.

Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за Католическата Църква, тъй като той е единственият построен храм по време на Нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове.

Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в гр. Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над 40000 души.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...