Начало / Uncategorized / Катедралата в Аахен, Германия е на над 1200 години

Катедралата в Аахен, Германия е на над 1200 години

Тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски църкви и манастири в Западна Европа ви запознаваме с историята на катедралата в немския град Аахен.

Град Аахен се намира в провинция Северен Рейн-Вестфалия, близо до точката, в която границата ѝ се среща с границите на Белгия и Холандия. Към днешна дата населението на града е над 250 000 души. Именно там се намира една от най-старите катедрали в Европа, построена по заповед на император Карл Велики, погребан впоследствие в катедралата през 814 г. 

Любопитен факт е, че в периода от 936 до 1531 г. църквата е свидетел на коронацията на тридесет и един германски краля и дванадесет кралици. Точната дата на завършване на катедралата е неясна; открито писмо обаче от 798 г. показва, че в онова време вече църквата е към завършване, а през 805 г. папа Лъв III я освещава. 

Катедралата е и първата постройка от такъв тип на север от Алпите. В продължение на над 300 години тя е и най-високата в този район. За построяването на храма Карл Велики специално донесъл от Рим оригинални антични мраморни колони. Те били пренесени с магарешки впрягове през Алпите и днес могат да бъдат видени на мястото, което Императорът им е отредил – да поддържат сводовете на неговия неповторим октогон (осмоъгълник). Тези колони били отрязани и отнесени от Наполеон в Париж, но след краха на Неполеновата империя, биват върнати на църквата. Храмът претърпял големи щети при нападение на викингите през 881 г.. Възстановен е отново през 983 г.

За да поеме огромния брой поклонници, църквата прогресивно се разширява през Средновековието, като най-значимото и красиво допълнение е стъкленият параклис, осветен 600 години след смъртта на Карл Велики и се отличава със своите 13 великолепни прозореца. Други допълнения включват вестибюл и няколко съседни параклиса, което довежда до официалното определяне на сградата като катедрала в Аахен през 15-ти век. За разлика от много други големи сгради в Германия, катедралата е относително недокосната от бомбардировките през Втората световна война и днес остава в оригиналния си средновековен блясък. Въпреки това остъкляването на хоровата зала от 14-ти век, неоготическият олтар са безвъзвратно унищожени. Реконструкцията и реставрацията са били извършени периодично в продължение на повече от 30 години и са стрували около 40 милиона евро. В храма се пази и тронът на германските крале.

По публикацията работи: Ангел Карадаков

Църквата „Св. Мартин Милостиви“ – една от най-старите църкви във Франция

Нова рубрика в сайта „Добротолюбие“ – Раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа

 

 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...