Начало / Uncategorized / Изложба „Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан“ бе открита във Видин

Изложба „Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан“ бе открита във Видин

Изложба „Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан“ бе открита вчера във Видин. Тя е дело на Видинският държавен архив и е по повод Международния ден на архивите, информира БТА.

В изложбата, подредена във фоайето на институцията, са включени всички отличия, които Видинският митрополит Дометиан (1932-2017) е получавал в работата си през целия си житейски път като архимандрит, епископ и митрополит, каза при откриването на изложбата Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин.

В седем витрини са разположени много отличия, ордени, плакети, грамоти, с които е награждаван приснопаметният митрополит Дометиан.

В една от витрините са събрани  плакетите и почетните знаци, които дядо  Дометиан е получил при обявяването му за почетен гражданин на всички градове от Видинска епархия.

В експозицията, обяви Кръстева, е представено едно от най-ценните дарения получени във  видинския архив за 2022 г. – част от документалния фонд на Видинския митрополит Дометиан. Документалният фонд на митрополит Дометиан, по негово лично настояване още приживе, е той да се предаде за съхранение  във видинския държавен архив. Заръка, която е спазил църковния историк Борис Цацов, допълни Кръстева. И уточни, че документи са постъпвали във Фонда на два пъти -през 2020  и 2022 г. и днес за втори път архивът показва пред публика изложба с документи и почетни знаци, ордени, грамоти и значки, принадлежали на видинския митрополит Дометиан.

Църковният историк Борис Цацов присъства на изложбата и заслужено бе обявен за най-голям дарител на видинския архив за 2022 г., за което бе награден с грамота и издание на архива.

Борис Цацов отбеляза, че дядо Дометиан е носител на десетки отличия на всички Православни църкви, почетен гражданин е на всички градове във Видинска епархия. През 2012 г. по случай неговата 80-годишнина  Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) го награди със своето най-високо отличие, което се  връчва само на държавни глави, а не на архиереи – ордена Свети Цар Борис. Борис Цацов допълни, че фонда на митрополит Дометиан, е втория по големина фонд на архиерей на БПЦ след този на Българския патриарх Кирил, който се съхранява в София и няма друг архиерей, който да има толкова запазени документи, снимки, награди и отличия, ордени и медали.

Видинският митрополит Даниил поздрави присъстващите на изложбата и се обърна към тях с думите, че всички знаем колко важно е да се съхранява паметта, както за отделния човек, така и историческото минало за един град, регион, една държава и един народ. Светите светци ни учат, че една от най-големите причини човек да допуска грешки, да пада от грехове – това е забравата. За да знаем посоката на нашето бъдеще, трябва да знаем, помним и съхраняваме паметта, миналото, каза дядо Даниил.

Видинският държавен архив обяви и награди още  дарители, читатели и приятели на архива за 2022 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...