Начало / Uncategorized / Днес се състоя епископското ръкоположение на Велбъждския епископ Исаак

Днес се състоя епископското ръкоположение на Велбъждския епископ Исаак

На 10 юни, когато се отбелязва Отдание на празника Петдесетница, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в митролопитската катедрала „Св. Неделя“ в София бе отслужена архиерейска св. Литургия и бе извършена епископската хиротония на архим. Исаак (Бояджийски), архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. 

Преди началото на светата Литургия, както се полага, архим. Исаак, воден от архим. Василий и протодякон Александър Нешев, застана пред досточтимите архиереи и изповяда Символа на вярата, даде епископските обещания да пази свещените канони на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, както и се обеща да пребивава в послушание съм Светата Църква, Българския патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП. 

Св. Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение със синодалните архиереи: Пловдивски Николай,  Неврокопски Серафим, Доростолски Яков и Техни Преосвещенства Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. Обител, Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий, Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастири, Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит и Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, както и архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Стефан, брат на Троянската св. обител, столични духовници, както и протодяконите Александър Нешев и Иван Петков. 

По време на светата Литургия, след като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Исаак коленичи и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. митрополитският катедрален храм се изпълни с възгласа „Достоен” за новия епископ на родната ни Православна църква, а митрополитите Григорий, Николай и Серафим последователно връчиха на новия епископ одеждите и символите на архиерейското служение: сакос, омофор, енголпие. Епископската корона бе положена върху главата на новия епископ от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. 

В края на богослужението митрополит Григорий прочете поздравително слово от името на Светейшия Български патриарх Неофит, в което той насърчава новия епископ Исаак: „Владико Исаак, бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на родната ни Българска църква, така, както обещахте при наречението Ви за епископ. Полагайте старание и винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело, ги изпълнявате… Подкрепяйте братски свещенослужителите, които са „съработници Христови“ (2 Кор. 6:1) в делото на спасението, увещавайте човеците и ги утвърждавайте в словото Божие. Смирението, послушанието и молитвата да бъдат Ваши верни спътници в служението. Бъдете „бърз на слушане, бавен на говорене, бавен на гняв, защото човешкият гняв не върши Божия правда… с кротост приемайте насаденото слово, което може да спаси“ душата Ви (Иак. 1:19-21)“.

В отговор на това Велбъждският епископ Исаак изрази своята искрена благодарност към Светейшия патриарх и Св. Синод. „Синовно Благодаря на Вас, Ваше Светейшество, за отеческата любов, бащинските грижи и богомъдри наставления, които съм получавал от Вас, в годините назад, докато още носех послушание в Софийската духовна семинария. Благодаря Ви, че ме приехте под Вашия патриаршески омофор и ме поставихте на послушание в една от духовните околии на Богодаруваната Ви и Богохранима Софийска епархия – Кюстендилска духовна околия и да бъда Ваш наместник там, в района на древлепросиявшата Велбъждска епископия, с чиято титла ме дарувахте днес… Изпросвам от всички присъстващи днес в храма – Светейшият наш Отец, Високопреосвещените и Преосвещените архиереи, духовници, монаси, монахини и православни християни, и занапред молитвена помощ, защото знам, че чрез нея Всемилостивият и Всеблаг Бог ще ме удостоява със Своята благодат, за успешно изпълнение на всички обещания, които във Ваше присъствие дадох, да пазя чистотата на православната вяра, да спазвам установените от Св. Православна църква правила и да имам послушание към нейното свещеноначалие – Светейшия Български Патриарх и досточтимите митрополити, членове на Светия Синод на БПЦ-БП“.

След светата богослужба духовниците и православните християни от Софийска епархия поздравиха новия епископ за неговото ново служение и му пожелаха крепки сили, здраве и Божия благодат.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...