Начало / Uncategorized / Църквата „Св. Мартин Милостиви“ – една от най-старите църкви във Франция

Църквата „Св. Мартин Милостиви“ – една от най-старите църкви във Франция

В рубриката ни Раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа тази седмица ще ви запознаем с историята на църквата „Св. Мартин Милостиви„, която е една от най-старите църкви във Франция. 

Църквата се намира в град Моасак, южна Франция. Построена е върху основите на римска вила. Църквата е класифицирана като исторически паметник през 1922 г. В храма са запазени стенописи от XV в., намиращи се в един от параклисите. Около храма се извършват и археологически разкопки. 

Най-ранните данни, с които историците разполагат за историята на този раннохристиянски храм е от VI в. Оттогава са и първите сведения за построен параклис на мястото на римската вила. В храма се намира и шестоъгълен басейн, който учените смятат, че е използван за кръщения. До храма има и гробище, за това години наред учените предполагат, че храмът е служил за погребална църква. В близост до храма са открити каменни ковчези от VII-IX в. 

През VIII в. по време на каролингския период църквата е била надарена с мощи на Свети Ансберт (франкски монах, игумен и епископ на Руан, паметта му се чества на 9 февруари). 

Храмът е почти съборен през 1922 г., когато в задната част на сградата е построена железопътна линия. Местните успяват да запазят сградата на църквата, но за съжаление всичко около него било унищожено. Целта на провежданите днес разкопки е да бъде датирано точното време, когато римските бани са превърнати в параклис. До момента това все още не е установено. За съжаление не са открити монети или други материали, които биха помогнали за по-точна дата.

Снимка: medieval.eu

По публикацията работи: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...