Начало / Uncategorized / На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името „Свети Пимен Зографски“, съобщава БНР.

Това е една много голяма мечта на жителите на квартала.

„От началото на мандата, заедно с църковното настоятелство, започнахме да строим нашата първа църква. Слава Богу, тя вече е построена на груб строеж. Поставихме прозорците, които са много красиви, с витраж, дървен стъклопакет и започваме измазването и, дай Боже, изографането, до края на лятото“, коментира д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район „Изгрев“. 

Храмът се гради с дарения. Разчита се на щедростта на всеки един човек, който иска да помогне. „През годините много граждани от нашия район, и не само, направиха своите дарения за църквата. Бизнесът от район „Изгрев“ много ни помогна, за да стигнем дотук. Защото действително за изграждането на църкви и манастири, знаете, няма държавни и общински дотации. Но всички се справихме. Църквата не е малка. Тя е доста, бих казал, голяма за квартална църква и ще бъде една от най-красивите църкви в София“, коментира още кметът. 

Най-важното за д-р Георгиев е работата за хората в квартала, които искат да го направят едно по-добро място за живеене.

„Постарахме се действително да направим максималното, което ни позволява рамката, в която сме поставени. Нашата администрация в „Изгрев“ е съставена предимно от местни хора, което винаги има значение. Те милеят за района, те се интересуват, те го познават.

Дават всичко от себе си, за да направим „Изгрев“ едно по-добро място за живот и аз действително считам, че на този етап сякаш се получава. Строим в момента детски градини. Нашият район е с най-голямото разширение на детските градини от цяла София. Три разширения на детски градини, две чисто нови детски градини строим, което не е правено от основаването на района през 70-те години на миналия век до сега. Това не е никак малко. Направихме няколко вътрешно-квартални парка, едни запуснати междублокови пространства се превърнаха в хубави места за отдих, с нови детски съоръжения, алеи, осветление, пейки. Аз считам, че това е работата на всеки един кмет – да дава всичко от себе си и да постига максималното“, казва още д-р Делян Георгиев. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...