Начало / Uncategorized / В Поморие пристига чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“

В Поморие пристига чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“

В Поморие днес пристигна чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“. Следобед тя бе изложена за поклонение в манастир „Свети Георги Победоносец“ до 16:00 часа днес, когато ще бъде пренесена в центъра на града, съобщава БТА

Иконата напуска пределите на храм-паметника „Св. Александър Невски“, а повод за това е откриването на Международния фестивал на православната музика в Поморие, носещ името на светинята.

Фестивалът ще бъде официално открит днес от 17:00 часа.

Началото му ще бъде дадено с литийно шествие, което ще тръгне от началото на главната пешеходна улица до входа на храм „Свето Рождество Богородично“, където ще бъде отслужен водосвет.

Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция.

Припомняме, че за първи път чудотворният образ на Божията Майка пристига в морския град през 2013 г., по инициатива на кмета Иван Алексиев. От тогава до днес посрещането на иконата се е превърнало в неизменна част от фестивала.

След откриването на фестивала иконата ще бъде пренесена в църквата „Свето Рождество Богородично“. Тя ще остане там до 11 юни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...