Начало / Uncategorized / В Поморие пристига чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“

В Поморие пристига чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“

В Поморие днес пристигна чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“. Следобед тя бе изложена за поклонение в манастир „Свети Георги Победоносец“ до 16:00 часа днес, когато ще бъде пренесена в центъра на града, съобщава БТА

Иконата напуска пределите на храм-паметника „Св. Александър Невски“, а повод за това е откриването на Международния фестивал на православната музика в Поморие, носещ името на светинята.

Фестивалът ще бъде официално открит днес от 17:00 часа.

Началото му ще бъде дадено с литийно шествие, което ще тръгне от началото на главната пешеходна улица до входа на храм „Свето Рождество Богородично“, където ще бъде отслужен водосвет.

Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция.

Припомняме, че за първи път чудотворният образ на Божията Майка пристига в морския град през 2013 г., по инициатива на кмета Иван Алексиев. От тогава до днес посрещането на иконата се е превърнало в неизменна част от фестивала.

След откриването на фестивала иконата ще бъде пренесена в църквата „Свето Рождество Богородично“. Тя ще остане там до 11 юни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...