Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит към децата: пребъдвайте в чистота, невинност и почит към вашите родители

Патриарх Неофит към децата: пребъдвайте в чистота, невинност и почит към вашите родители

На 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето Светейшият Български патриарх Неофит отправи обръщение към децата и техните родители. В него той казва:

СКЪПИ ДЕЦА,

С отечески благослов, архипастирска любов и вълнение се обръщаме към всички вас на днешния светъл празник! На всички вас – малки и големи, молитвено благопожелаваме да пребъдвате в присъщите на детството чистота, невинност и почит към вашите родители. За тях вие сте благословение от Господа, затова ги слушайте и обичайте с цялото си сърце.

Православната църква всякога се моли за всички подрастващи, майчински се грижи за вас и ви посочва верния път, свидетелствайки за непреходните християнски ценности и морални устои, които са фундамент на доброто и градивно личностно развитие на човека.

Това е и причината десетилетия наред Светият Синод на Православната ни църква да настоява за въвеждане на предмет „Религия“ в българското училище, за да могат децата да изграждат информиран светоглед и сигурно разбиране за добро и зло, да се придържат към доброто и да странят от злото. Следвайки примера на нашия Спасител Господ Иисус Христос, Който посочва децата като образци на невинност, на искреност и чистота, светата Църква винаги е виждала в тях безценен дар и ориентир за всички човеци по отношение на верният път към спасението, към светлината и радостта на Царството Божие.

На днешния Международен ден на детето благопожелаваме на всички деца здраве и радост, израстване в любов към Бога и към всеки човек, в уважение и заслужена почит към родителите! Също и на родителите пожелаваме крепко здраве, сили и добродетелност, и да помнят, че с живота си, с думите и делата си те са моделите за подражание на своите деца. Нека родителската молитва никога да не престава, та с искрена вяра, крепка надежда и упование в Бога и Божията майка да измолват подкрепа и закрила за своите чада. Само по този начин българското семейство отново ще се обърне към дълбоките си здрави корени и ще стане истинска „домашна църква“, вместо среда, в която православният дух и традиция биват пренебрегвани, а за съжаление нерядко дори и отхвърляни.

СКЪПИ РОДИТЕЛИ,

Обичайте, ценете и се грижете за децата си, и полагайте всяко старание щото всички ние, като общество, да не допускаме да се пролива и капчица детска сълза. Особено бъдете милосърдни към децата, които се намират в затруднение и в неравностойно положение от какъвто и да било характер, които страдат поради липса на родителска грижа и родителска любов. Полагайте, според силите и възможностите си, усилия за тяхното подпомагане като помните, че „техните ангели на небесата винаги гледат лицето на нашия Отец Небесен“ (Мат. 18:10).

С архипастирски поздрав и благослов за малки и големи, за деца и родители, молим Духа на Премъдростта днес и във всички дни да бъде с вас, да ви укрепва и съпровожда по пътя на любовта и истината, на всичко онова, що е добро и полезно за човешкото спасение.

Честит празник! Честит Международен ден на детето!

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. д-р Магдалена Легкоступ: Богословски грамотният човек е професионалист в каквато и сфера да работи

Специалността „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба“ е изключително атрактивна и уникална за страната Проф. ...