Начало / Uncategorized / Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. се събраха от благотворителния концерт за възстановяване на храм в Слатина

Над 10 000 лв. бяха събрани снощи на благотворителния концерт на стадион Академик в район Слатина, съобщи кметът Георги Илиев, информира сайтът stolica.bg.

Средствата са прездназначени за възстановяване на храма „Св. Мина“ в Слатина. Концертът бе организиран от пулмологът д-р София Ангелова заедно с кмета на района Георги Илиев“.

Безвъзмездно за каузата пяха известни родни изпълнители и музиканти.

„От май стартирахме дарителската кампания, заедно със Столична община, район “Слатина” и подкрепени от кмета на район “Слатина”. Тази кампания ще приключим с концерта… Общата сума ще бъде обявена, проследена, контролирана, за да бъде използвана по предназначение“, обяви доктор София Ангелова за БНР 

Трябва да се укрепи покривът и трябва да се направят дренажни дейности, за да може да се стабилизира храмът, а реставрационните дейности следват във времето. 

Необходими са 150,000 лв, за укрепителните дейности, допълни тя. 

„Събраната сума категорично няма да бъде достатъчна, но това ще бъде един начален старт. Да не забравяме още нещо – храмът е паметник на културата. Проектът преминава задължително през Националния институт за културно наследство, където е одобрен и съгласуван. След това премина и в Министерство на културата, където заместник-министърът ни даде обещание, че на 2 юни проектът окончателно ще бъде съгласуван”, каза още доктор София Ангелова.  Храмът е кандидатствал и по много програми за обновяване.

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...