Начало / Uncategorized / Нова рубрика в сайта „Добротолюбие“ – Раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа

Нова рубрика в сайта „Добротолюбие“ – Раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа

Уважаеми читатели, радваме се да ви съобщим, че в сайта „Добротолюбие“ започваме нова рубрика – Раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа. 

Християнството започва да се разпространява в Европа още през първите векове след Христа. Апостолската проповед в Западна Европа започва с проповедта на апостолите Петър и Павел. Учените историци смятат също, че един от първите християнски проповедници стъпил в Западна Европа е и св. Аристовул, който проповядвал във Великобритания. Множество са духовниците, които предприемат пътувания към различните части на Западна Европа, за да проповядват Словото Божие – Галия, Германия, Британия и др.

В поредица в сайта ни ви разказваме за светиите, които са просияли в Западна Европа (за техния живот може да прочетете повече тук). В новата ни рубрика ще ви разкажем за първите храмове и манастири, които светите отци са построили и изградили, както и за манастирите, които векове наред са били духовен пристан на хиляди човеци, пожелали спасение на душите си. 

Първото място, за което ще ви разкажем се намира в Рим, Италия – Римските катакомби

Римските катакомби са т.н. подземни гробища в и около Рим. Катакомбите са известни с това, че там много християни са не само погребани, но са се и събирали да извършват тайно богослужение през време на раннохристиянските гонения. Учените смятат, че катакомбите са създадени около II сл. Хр. Най-обширната катакомба е тази, построена от св. Калист, впоследствие римски папа.

Катакомбите в Рим са от изключителна важност за историята на раннохристиянското изкуство, защото пазят голямо множество фрески и скулптури.

Християнските катакомби са съществували като място за погребване на християни, като над всеки гроб бил положен и надпис. Историците достигат до твърдението, че до края на VI в. е имало над 60 християнски катакомби. Изрисуваните фрески в катакомбите показват как християните през първите векове са гледали на света и на идеята какъв трябва да бъде той. 

Според учените катакомбите били използвани за отслужването на редовно богослужение – евхаристия. По-големите стаи от катакомбите имат пейки в своите краища и са били подходящи за отслужването на литургия. 

След като през 380 г., когато е издаден т.н. Солунски едикт, който казва на всички поданици на Римската империя да изповядват никейското православие, мнозина от християните в Рим продължили да искат да бъдат погребани в катакомбите до положените вече там мъченици за вярата. До X в. катакомбите били почти изоставени, а светите мощи на мъчениците били пренесени в градските базилики на Рим. През следващите векове катакомбите били почти забравени. През 1578 г. Антонио Босио започва да ги проучва. Археологът Джовани Батиста де Роси публикува първите обширни изследвания за катакомбите през  XIX в. В периода на 1956-1959 г. италианските власти откриват още катакомби близо до Рим. Днес катакомбите са важен паметник на раннохристиянската църква. 

Фрески от катакомбите в Рим

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...