Начало / Uncategorized / В Белоградчишка духовна околия бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон

В Белоградчишка духовна околия бяха посрещнати мощите на св. Пантелеймон

В Белоградчишка духовна околия днес посрещнаха мощите на Св. Вмчк. Пантелеймон, информира БТА

Мощите на светеца бяха посрещнати сутринта от миряни и духовници и изложени за поклонение в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик. В храма бе отслужена света литургия за празника Възнесение Господне и десетки вярващи се поклониха пред частица от мощите на светеца, донесени от едноименния манастир, разположен в местността „Патлейна“ край Велики Преслав, съобщи за телеграфната агенция архимандрит Антим.

По-късно мощите бяха посрещнати в храм „Св. Възнесение Господне” в село Праужда, където днес църквата отбелязва своя храмов празник.

Църковният двор бе изпълнен с миряни, сред които бе и кмета на община Белоградчик Борис Николов, дошли да почетат празника Спасовден, да посрещнат и се помолят за здраве пред мощите на Свети Пантелемойн.

Архимандрит Антим отслужи в храма „Св. Възнесение Господне” празничен водосвет и молебен за здраве и благополучие на жителите на село Праужда. В служението участваха и свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отците Константин и Стилиян от Боровишкия манастир, майка Таисия и сестри от Клисурския манастир.

Архимандрит Антим, в своето слово, се обърна към миряните да отворят сърцата си и да направят дарение в специално поставената кухия в храма, за да може към църквата „Св. Възнесение Господне” да се построи и магерница.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...