Начало / Uncategorized / Студенти дискутираха темите за спасяването на българските евреи и стогодишнината на Богословския факултет

Студенти дискутираха темите за спасяването на българските евреи и стогодишнината на Богословския факултет

По повод 80 години от спасяването на българските евреи и 100-годишнината на Богословския факултет на Софийския университет на 17.05.2023 г.

Клубът на богослова и Катедра Библеистика организираха съвместна проява, в която се включиха и студенти от специалност Хебраистика на Историческия факултет на Софийския университет.

Участниците във форума Анна-Микаела Георгиева, студентка от втори курс – специалност Религията в Европа и Елизавета Райчева, студентка от първи курс – специалност Теология, представиха пред гостите презентация на тема „Ролята на БПЦ в спасяването на българските евреи”. В изложението си те посочиха подбрани цитати и становища на митрополити, взели участие в тези събития. Сред вълнуващите текстове е прочутата проповед на Екзарх Стефан от 24 май 1943 г., произнесена в катедрален храм „Света Неделя“, когато духовникът издига мощен глас: „Всеки, който посегне на български евреин, анатема ще провъзглася от този амвон!“.

В свое изложение доц. д-р Екатерина Дамянова отбеляза, че някои от най-силните критики на зараждащото се антиеврейско настроение са публикувани от наши богослови още преди проекта за Защита на нацията и неговото приемане от Народното Събрание. Добре аргументираните трудове на български богослови, които разглеждат Еврейския въпрос от библейско-историческо и християнско-етическо гледище, целят да разсеят ширещите се заблуди по отношение на евреите, както и да предпазят християнството от привидни и лицемерни негови защитници.

В последвалата дискусия, в която се включиха и студенти от специалност Хебраистка, бяха споделени спомени от срещите им със спасени български евреи. Модератор на форума беше Йоанна Михайлова, студентка в първи курс – специалност Религията в Европа.

Текст: Йоанна Михайлова

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...