Начало / Uncategorized / Благодарствен молебен по повод изграждането на параклиса „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

Благодарствен молебен по повод изграждането на параклиса „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

Ден след транспортирането на параклиса „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София бе отслужен благодарствен молебен за успешното му транспортиране и монтиране, съобщиха от училището.

На тържеството присъстваха много преподаватели, студенти, миряни и гости. Отец Георги, като председател на църковното настоятелство, благодари на всички дарители, които се включиха в събирането на средства за изграждането на храма и изрази радостта си, че седем години след зараждане на благородната идея, храмът е вече на своето място и съвсем скоро ще отвори врати за миряните.

„Братя и сестри, събрали сме се в този ден да благодарим на Бога за великите му благодеяния към нас, и по великата си милост, въпреки огромните трудности, които срещнахме, да увенчае делото ни с успех. По Божий промисъл това се случва в деня на почит към светите баташки мъченици, представляващи голям сонм от Божии угодници от българските земи, пострадали за Христовата вяра. А нашият нов храм е посветен на всички светии произлезли от тези земи. В днешни дни се изпълва великото пророческо слово на първия български мъченик свети Боян Енравота, загинал за вярата от ръката на брат си, че за тази вяра, за която загива, по тази земя ще се въздигнат множество храмове и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог! Дай Боже в този нов храм, макар и неголям, множество човешки души да намерят вечното си спасение в Бога! Амин!“, каза в своята проповед отец Георги. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...