Начало / Uncategorized / Софийските победители в Националния конкурс „Бог е любов“ бяха наградени

Софийските победители в Националния конкурс „Бог е любов“ бяха наградени

За 21-и пореден път се състоя Националният конкурс „Бог е любов“, който се организира от Министерството на образованието и науката, и се осъществява с подкрепата на Регионалните управления на образованието, съобщиха от Софийската митрополия.

В конкурса, състоял се в столицата, се включиха повече от двеста ученици от различни софийски училища. Малките творци изучават предмета „Религия“ в училище, но има и такива, които имат отношение към християнските нравствени ценности и култура, благодарение на своите родители и преподаватели.

В конкурса „Бог е любов“ децата изявяват своите дарования в областта на литературата, изобразителното и приложното изкуство. Всяка година конкурсът има наслов. Тази година учениците твориха, вдъхновени от патронния наслов: „Бог е любов“.

През април завърши първият етап от националния конкурс, като творбите на софийските ученици бяха представени и оценени от комисия, с председател Ваня Станчева – старши експерт в РУО в София-град.

За лауреатите на регионалния софийски етап, в столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“, се състоя награждаването на участниците. Наред със стотината отличени млади творци, храмът бе изпълнен от деца, родители и учители от цяла София.

Сред присъстващите бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарха, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев – председател на катедралния храм, заедно с цялото храмово духовенство, Ваня Найденова – главен експерт в МОН, началникът на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева, старши експерт Ваня Станчева, началникът на Духовно-просветния отдел на Софийската митрополия Ангел Младенов, членове на журито, много родители и учители.

Епископ Поликарп приветства от името на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит присъстващите, благодари на Министерството на образованието и науката, че продължава организирането на Националния конкурс „Бог е любов“ и на РУО, в лицето на д-р Ваня Кастрева, че подържат творческия форум, както и на всички директори, преподаватели, които подкрепят тази инициатива. Владиката специално благодари на учениците, които с „многобройното си  участие ни радват, вдъхновяват и показват, че вярата тупти в техните сърца и търси духовна изява, а няма по-голяма изява от тази, чрез таланта, който Бог ни е дал, да изявяваме вярата, надеждата и нашата любов“.
  
Д-р Ваня Кастрева също поздрави децата и техните учители, като подчерта, че учениците „преподават своята любов, докосвайки се до изкуството“. От името на РУО в София-град тя раздаде грамоти на отличилите се творци, а епископ Поликарп ги поздрави с подаръци и с грамота от Софийската митрополия.

Празничното събитие завърши със снимка на присъстващите духовници, ученици и учители. С пожелание за нови срещи в следващото 22-о издание на конкурса се разделиха малки и големи творци, обединени от Христовата вяра, надежда и любов.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...