Начало / Uncategorized / Столичният свещеник Христо Пудин получи почетното звание „Изявена личност на район „Искър“

Столичният свещеник Христо Пудин получи почетното звание „Изявена личност на район „Искър“

Ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на енорийските храмове “Св. преп. Наум Охридски” и “Въведение Богородично” в парк „Дружба“, който вече 30 години дава молитвена подкрепа и благословия на вярващите в район „Искър“, е носителят на тазгодишното почетно звание „Изявена личност на район „Искър“, съобщиха от Район „Искър“.

На тържествена церемония в Дом на културата „Искър“ кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков връчи почетното звание и плакет за принос към духовното израстване на дружбенци.

Събитието се състоя в навечерието на 11 май – деня, в който православната църква чества паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий, а специален гост на церемонията бе депутатът в три състава на Народното събрание от район „Искър“ и бивш вътрешен министър Валентин Радев.

„Отец Христо Пудин е човек с огромно сърце и всеотдайност, който макар и да не живее на територията на район „Искър“ вече три десетилетия духовната му дейност докосва, помага и подкрепя жителите на нашия район. Малко са хората, които не са го виждали край езерото между двата храма в парк „Дружба“ с усмивка и смирение да поздравява и малки, и големи и да им дава Божия благословия“, каза кметът на района г-н Цеков. 

В специално създаден за отец Христо Пудин кратък филм хората, посещаващи двата храма, го определиха като духовен баща, духовен пастир, приятел, брат, свещеник, който дарява безусловна подкрепа и сили за живот, който озарява със слънце и дава благосов на всеки. Те изразиха и признателност към събратята му духовници, които е събрал в двата храма. Един от тях – протойерей Владимир Дойчев. Той поздрави отец Христо Пудин от сцената, като посочи, че, ако трябва да го опише в едно изречение, то би било „Радвайте се“.

„Ние сме тук, за да засвидетелстваме, че се радваме, че си с нас“, обърна се към отец Христо Пудин свещеникът.  

Специален поздрав към предстоятеля на двата храма в парк „Дружба“ отправи и талантливият поп и джаз певец Васил Петров, който е негово духовно чедо. С видеопослание той го поздрави с изпълнението на песента „Over and over“. Обичта и уважението си към отец Христо, чрез църковни песнопения в залата, показаха и формация „Бисера“, състояща се от бивши и настоящи учители от 185. ДГ „Звездичка“ в ж.к. „Дружба-2“, в която свещеникът многократно е отслужвал молебени за здраве. А за финал Силвия Гълъбова представи произведението „Обич“ на френския композитор Пол дьо Сеневил в знак на дълбока признателност и благодарност към духовния пастир.

„Призванието на всеки един от нас е да живее с другите и да поверява себе си на другите, да чувстваме другите близо дълбоко в себе си, сякаш ние сме едно цяло – дух, душа и тяло, събрани в едно. Всичко онова, което може да се каже, е една малка част от онова, което човек може да преживее и преживява. Но по-важното е, че ние не можем едни без други. И всички качества, които Бог е дал на един или друг човек, не значат нищо, ако няма другите около себе си. Нашият живот се осмисля, благодарение на това, че има присъствието на другите хора – познати или непознати, близки, далечни, сродници, семейства… Най-важното е да разберем, че това е дар от Бога, който ние трябва да продължаваме и да даряваме и на другите“, каза отец Христо Пудин от сцената.

Той разказа, че е станал свещеник с желание и се чувства щастлив и удовлетворен, че вече 44 г. присъства в живота на толкова много хора, в тяхното битие и съзнание. „Затова мога да кажа на всички, няма нищо по-хубаво от това, човек да се радва. Първите думи, които достигат до човека във света след Възкресението, са думите на възкръсналия Христос: „Радвайте се“. И пак ще кажа: Радвайте се… и пак ще кажа: Радвайте се!“, добави свещеникът.

Накрая отец Христо бе поздравен от семейството си и своите внуци, както и от десетките присъстващи в залата в Дома на културата „Искър“, дошли на церемонията, за да засвидетелстват уважението си към делото на свещеника.

Тазгодишното издание на тържествената церемония „Изявена личност на район „Искър“ е осмо поред. Инициативата е създадена през 2015 г. от кмета на района г-н Цеков и общинският съветник Лорита Радева и се провежда ежегодно. В залата присъстваха и носителите на почетното звание от предходни негови издания – Стойка Кръстева, първата жена, донесла на България олимпийско злато в бокса и Мая Михайлова, дългогодишен директор на 21. ДГ „Ежко Бежко“ в район „Искър“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...