Начало / Uncategorized / Нова експозиция на Археологическия музей в Сандански разкрива тайните на ранното християнство

Нова експозиция на Археологическия музей в Сандански разкрива тайните на ранното християнство

Нова експозиция на Археологически музей – Сандански разкрива тайните на ранното християнство, съобщава БТА.

Във витрини са показани предмети, използвани по време на литургиите, в периода от четвърти до средата на шести век, както и свидетелства за отношението на местните хора към християнската религия, разказва служителят в Археологически музей – Сандански Антония Кочева. 

„Сред експонатите може да се види специфична мозайка, каквато има само на още едно място – във Видин, както и предмети от ежедневния живот, сред които тежест на стан с изрисуван кръст, съдове от ежедневието, също с изрисувани кръстове, както и предмети с изобразена риба, с което се свързва Иисус Христос“, разказа Антония Кочева.

Витрините разказват и за отношението на елита на града към църковните строежи, за което свидетелстват и откритите базилики на територията на Сандански. 

Археологическият музей е разположен над основите на базиликата на епископ Йоан. Още с влизането в музея, посетителите се озовават в древността, в една раннохристиянска базилика от средата на пети век, като реално човек влиза в един археологически обект, разказа още Кочева. „Ние всъщност нямаме възможност да поставим нищо по-различно като артефакт, освен артефактите, които са открити на територията на нашия град от ранното християнство, говорим за периода от четвърти до втората половина на шести век“, допълни тя.

В новата експозиция са показани и капители, открити в базиликите от древността.

За да добият посетителите представа за начина, по който са изглеждали храмовете в миналото, капителите са повдигнати. Сред експонатите е и дарителски надпис, който е най-древният, откриван до момента от археолозите към музея. Наред с разказа за Антим, който е построил епископска базилика номер четири, в надписа има и текст, който учените смятат за  апокрифен, а посетителите могат да се запознаят с него на място в музея, посочва още Антония Кочева.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...