Начало / Uncategorized / Да задържиш Христа при себе си

Да задържиш Христа при себе си

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката.

„Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.“ (Йоан 5:13-14)

Евангелското четиво разказва за беседата на Христа със самарянката за живата вода или за благодатта на Дух Светий и за поклонението на Бог с дух и истина.

Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладенеца идва една самарянка да си налее вода. Самаряните са признавали само Моисеевото петокнижие, без останалата част от Стария Завет. Това въвеждало самаряните в идолопоклоничество.

Господ казва на самарянката: „Дай ми да пия“. Самарянката се учудва, че един юдеин говори с нея и даже я моли за вода, тъй като знае за непримиримата вражда между самаряни и юдеи. Христос отново се обръща към самарянката: „Да би знаяла дара Божий и кой е Оня, Който ти казва: „дай Ми да пия“, ти сама би изпросила от Него и Той би ти дал вода жива“.

С думите „вода жива“ Господ характеризира Себе си и Своето учение.

Така Той сочи на хората, че трябва да оставят враждите помежду си и да се обърнат към Него, към истинния път за спасение. Господ ни показва, че трябва да обичаме и своите врагове, че трябва да правим добро и на тези, които ни мислят злото.

Не, без живата вода на Христовото благочестие човеците не могат да правят добро. Те се заблуждават и от погрешни верови и исторически наслоения, и от собствената си греховна природа. Христос е Този, Който единствен може да даде истина и любов на грешниците, да укрепи духа им и да ги научи на истинско Богопоклонение и служение на Бога.

Докато човек пребивава в своето паднало естество, дотогава е потопен в мрака на най-дълбоко неведение: той не знае как и за какво трябва да се моли (Римляни 8:26), неспособен е да служи на Бога. Само вярата в Христа дарява познание на Истината; вярата, изразявана с изпълнението на Христовите заповеди привлича в сърцето на вярващия благодатта на Светия Дух. Само християнинът с вяра и дела може да бъде истински поклонник на Бога, да Му се покланя и да служи на Бога, като на Отец, с Дух и Истина. Амин.

Автор: Свещеник Илия Симеонов

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...