Начало / Uncategorized / Руенският манастир – за манастира и село Скрино, родното място на св. Йоан Рилски

Руенският манастир – за манастира и село Скрино, родното място на св. Йоан Рилски

Чували ли сте за село Скрино и защо то се свързва с небесния закрилник и покровител на български народ свети Йоан Рилски?

Руенският манастир “Свети Иван Рилски” е сгушен в красива местност сред склонове на Руен планина. Той е един от новопостроените манастири в България.

„За далечното минало на светата обител се знае малко. Косвени сведения за неговото съществуване се намират в едно от житията на св. Йоан Рилски. Това е така нареченото „Народно житие“. То е писмен паметник от XII век“, казва Йеромонах Йоан, игумен на Руенския манастир пред БНР.

В минало мястото на сегашния манастир било известно като Цръквеник. Преди да започне строежът на новата църква, на това място е имало малък параклис, посветен на св. Йоан, където местното население се събирало и почитало паметта на  Рилския подвижник на 19 октомври.

През 1995 г. по инициатива на местните хора започва строителството на манастира върху руините на стар християнски храм.

В житията на светеца се посочва, че в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло.

Когато е на 25 години, родителите му умират, а той раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и става отшелник в планината.

От него по живописна пътека се стига до пещерата, която е обитавал св. Йоан Рилски. За нея се смята, че е първата отшелническа килия на светеца. В нея има негова икона и дървен кръст.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...