Начало / Uncategorized / Излезе от печат книгата „Мисли по Пътя“ с автор Александра Карамихалева

Излезе от печат книгата „Мисли по Пътя“ с автор Александра Карамихалева

Близо 100 есета на религиозно-нравствени и екзистенциални теми, писани от края на 2017-та година до края на 2022-ра, както и глава с по-кратки размисли, са събрани в този сборник под общото заглавие „Мисли по Пътя“.

Текстовете в книгата са своеобразни пътеписни бележки на авторката, Александра Карамихалева, по нейния житейски път и в усилията ѝ да следва неотклонно Пътя-Христос към крайната цел на човешкия живот – Царството Божие.

Александра Карамихалева е магистър по богословие и бакалавър по история. Повече от 25 години работи в Синода на БПЦ, като през това време създава и ръководи дейността на отдела „Връзки с обществеността“ на патриаршията, главен редактор е на „Църковен вестник”, сред създателите е на официалния сайт на Българската православна църква и редица други църковни сайтове и издания.

Автор е на книгите „През очите на вярата“, „Като живи камъни“, „Насаме“ и на новоизлязлата „Мисли по Пътя“, на сценарии за документални филми, много статии, представящи православния светоглед върху различни проблеми, с които се сблъсква съвременния човек, както и на материали, отразяващи живота на Църквата и отделни нейни представители. С изявени интереси към християнската етика, антропология и аскетика. Под нейна редакция излизат десетки книги от областта на богословието, научна и художествена литература.

В предговора на новоизлязлата си книга „Мисли по Пътя“ тя пише: „Пред каквито и изпитания да съм се изправяла, каквито и въпроси да са ме вълнували, това е начинът, по който съм ги възприела, осмислила и преминала през тях; това са изводите, до които съм достигнала, начинът по който съм ги възприела и преминала през тях, така са отекнали тези събития в душата ми. А аз вярвам, че именно от начина, по който преминаваме през изпитанията в живота, начина по който възприемаме случващото се с нас или около нас, зависи дали ще съграждаме храма на душата си, или ще го опустошаваме, дали ще го съграждаме като храм на Духа Светаго, или ще го превръщаме в бесовско капище, дали ще израстваме като личности, или ще се саморазрушаваме“.

Текстовете в тази книга ни карат да се замислим и ни променят. С проникновение, деликатност и любов успяват да осветлят тъмните кътчета на човешката душа, без да осъждат и назидават, а само деликатно припомняйки Кой е примерът, който трябва да следваме, Коя е Личността, на която трябва да подражаваме, Кой е Пътят, който трябва да следваме.

За доставки: 0885824380

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...