Начало / Uncategorized / БТА публикува своите информационни юлетини във връзка с възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.

БТА публикува своите информационни юлетини във връзка с възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.

На 10 май 1953 г. Българската православна църква е въздигната от Екзархия в ранг на Патриаршия по време на третия Църковно-народен събор, проведен от 8 до 10 май 1953 г. в София.

Пловдивският митрополит Кирил е избран от Патриаршеския избирателен събор за патриарх на Българската православна църква след 560-годишно прекъсване. Интронизацията на патриарха се извършва непосредствено след избора му в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Присъстват представители на правителството, на културната общественост, чуждестранни делегации и много вярващи. В следващите години Българска патриаршия е призната от всички православни църкви. На 27 юли 1961 г. и Цариградската патриаршия официално признава Българската патриаршия. След падането на България под османско иго през 1393 г. независимостта на Българската православна църква е премахната и диоцезът ѝ преминава под юрисдикцията на Цариградската патриаршия. На 10 март (27 февруари ст. ст.) 1870 г. султан Абдул Азиз издава ферман за учредяване на Българска екзархия, като по този начин се възстановява самостоятелната българска църква.

БТА пише:

София, 7 май 1953 г. По решение на Светия синод на Българската православна църква, на 8, 9 и 10 май т. г. в София е свикан Църковно-народен събор, който ще разгледа важни църковни въпроси и ще избере патриарх на Българската православна църква. В Църковно-народния събор ще участват повече от 100 делегати-духовни и мирски лица от цялата страна. По случай възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква Св. синод е поканил за тържествата представители на всички православни църкви. Според досега получените сведения делегати изпращат Руската православна църква, Грузинската православна църква, Антиохийската православна църква /Сирия и Ливан/, Румънската православна църква, Полската православна църква и Чехословашката православна църква. На поканата на Св. синод също са отговорили Йерусалимската, Александрийската, Сръбската и Албанската православни църкви.

***

София, 8 май 1953 г. Днес столицата бе открит третият Църковно-народен събор, свикан от Светия синод на Българската православна църква, за да разгледа важни църковни въпроси и да избере патриарх на Българската православна църква и Върховен църковен съвет. Сутринта в присъствието на делегатите на събора в църквата „Св. София“ бе отслужен молебен. Наместник-председателят на Св. синод митрополит Кирил Пловдивски произнесе слово за значението на събора. Предобедното заседание на Църковно-народния събор се състоя в салона на Българската академия на науките. Тук присъстваха 100 делегати – духовни и мирски лица, между които митрополити, епископи, свещеници, миряни, представители на ставропигиални манастири и духовни училища, както и много гости.

***

София, 10 май 1953 г. Днес Патриаршеският избирателен събор извърши най-важния акт в историята на Българската православна църква от близо шест века насам, като избра български патриарх. Изборът бе извършен чрез тайно гласуване. Председателят на събора обяви резултатите от избора. В гласуването са участвали 107 избиратели, като 104 гласа са подадени за митрополит Кирил Пловдивски, един за митрополит Неофит Видински и две бюлетини – недействителни. Считайки избора за редовно проведен и в съгласие с изискването от устава на Българската православна църква мнозинство от 2/3, председателят на събора обяви, че за патриарх на Българската православна църква е избран митрополит Кирил Пловдивски. От Синодалната палата делегатите на Събора, начело с избрания патриарх на Българската православна църква, се отправиха към храм-паметника „Александър Невски“. Тук са дошли много вярващи, за да присъстват на интронизацията на патриарха. Пред олтара са заели места и гостуващите в страната представители на православните църкви от чужбина. От амвона на храма главният секретар на Св. синод, епископ Йона, прочете протокола за избора, обяви за законно и канонически избран митрополит Кирил Пловдивски за патриарх на Българската православна църква. След отслужване на литургия при тържествена обстановка най-старият архиерей митрополит Неофит Видински връчи на избрания глава на Българската православна църква патриаршеските отличия.

***

Патриарх Кирил и представителите на православните църкви от чужбина посетиха Рилския манастир

Рилски манастир, 15 май 1953г. /БТА/ Днес на обед патриархът на Българската православна църква Кирил, пребиваващите в страната представители на Руската, Румънската, Полската, Чехословашката и Грузинската православни църкви, представителят на Антиохийската патриаршия, директорът на изповеданията Михаил Кючуков, членове на Св. Синод, Доростолски и Червенският митрополит Михаил, Старозагорският митрополит Климент, Сливенският митрополит Никодим, епископ Партений, архимандрити и свещеници пристигнаха в Рилския манастир. Пред входа на манастира патриарх Кирил и гостите бяха посрещнати и приветствани от манастирското братство начело с игумена на манастира архимандрит Варлаам. Следобед, след богослужение, гостите разгледаха манастира и неговите исторически ценности.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...