Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: Нека да просим от Бога мир и благоволение между човеците

Патриарх Неофит: Нека да просим от Бога мир и благоволение между човеците

По повод Деня на храбростта с освещаване на бойните знамена на Българската армия Българският патриарх Неофит отправи свое послание, в което каза:

„Вярно съблюдавайки завещаната ни от вековното минало свещена традиция, в деня на всемирно прославения Христов воин и Божи угодник Георги Победоносец отдаваме почит и на нашата славна и непобедима Българска армия, като всенародно отбелязваме Деня на храбростта. Днес свеждаме глави пред жертвения подвиг на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за нашата родина, защитавайки свободата и независимостта й, както и пред тези, които продължават тяхното родолюбиво дело.

Знамената на българското войнство, които са свидетелства за несломим дух през хилядолетната ни, изпълнена с превратности история, днес поръсваме с осветена вода, изпросвайки от Всеподателя Бога Неговото благоволение и закрила, предводителство и благодатна помощ – по молитвите на светия великомъченик Георги Победоносец – за защитниците на земното ни отечество. За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес Светата ни Църква горещо се моли – Господ да ги укрепва и да им дава сили в жертвеното им служение.

Нека да просим от Бога мир и благоволение между човеците (срв. Лука 2:14); мира, който Христос ни остави (срв. Иоан 14:27) заедно със Своя нов завет – Завета на любовта, милостта и човеколюбието. По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и на всички Свои дивни угодници Всемилостивият и Всещедър Бог да ни укрепва със Своята благодатна помощ и закрила! За  много и благословени години!“

Изночник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...