Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Порфирий се помоли за загиналите деца в Белград

Сръбският патриарх Порфирий се помоли за загиналите деца в Белград

Ден след трагедията, при която загинаха деца и охранител в училище в Белград, Сръбският патриарх Порфирий се помоли за душите на загиналите, като отслужи панихида в църквата „Св. Сава“ в Белград, съобщава официалният сайт на Сръбската православна църква.

Сръбският патриарх съслужи с Преспанско-Пелагонийския митрополит Петър от Македонската православна църква и Марчанския епископ Сава. На богослужението присъстваха множество православни християни, както и представители на държавата. 

В края на богослужението патриарх Порфирий се обърна към събралите се с думите, че в този момент може само да се коленичи в молитва пред Бога, за да бъде Той милостив към всички и да даде упокоение на невинните жертви. Негово Светейшество подчерта отговорността на всички, като постави себе си на първо място по отговорност, насърчи всички да се вгледат в себе си. 

След възпоменанието в църквата „Св. Сава“ патриархът посети и училището, което се превърна в място на трагедията и отново се помоли за душите на загиналите деца и охранител. Патриарх Порфирий отново изказа съболезнования на близките на загиналите деца и изрази надеждата си ранените да се възстановят бързо. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...