Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Порфирий с изявление по повод стрелбата в сръбско училище

Сръбският патриарх Порфирий с изявление по повод стрелбата в сръбско училище

Сръбският патриарх Порфирий отправи днес изявление по повод стрелбата в училище в Белград, съобщава официалният сайт на Сръбската патриаршия

„С голяма болка чухме новината за бедствие, каквото не се е случвало в народа и в страната ни, но днес се случи в едно белградско основно училище. Моля се на Христа Спасителя за пострадалите деца и работниците в училището. Моля се на Спасителя за техните родители, братя, сестри, близки и изказвам най-дълбоките си съболезнования… Моля всички да се молят на Възкръсналия Господ за мир и взаимна любов. И моля всеки да направи всичко по силите си, за да се спре и осъди всякакъв вид насилие…“, казва в посланието си патриарх Порфирий. 

Припомняме, че днес тийнейджър откри огън в училище в Белград и уби осем ученици и един охранител. Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, като някои от пострадалите са в тежко състояние. Според първоначална информация нападението е било планирано. Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че 14-годишното момче е имало скица на училището и списък на деца, които е искал да убие. На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

По информации на вестник „Новости“ Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла „Молотов“, съобщава Дневник. Мотивът за престъплението засега остава неизвестен. Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

При ареста в двора на училището нападателят вдигнал ръце и съдействал на полицията. По неофициална информация той е заявил по време на ареста: „Стрелях, защото съм психопат“. Мотивите на нападателя са в процес на изясняване.  Той е бил е бил примерен ученик, родителите му са здравни работници. Законите за притежание на оръжие в Сърбия са строги и подобни инциденти не са обичайни за страната.

Сръбското правителство обяви тридневен траур на цялата територия на Сърбия от петък, 5 май, до неделя, 7 май, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич на извънредна пресконференция. Ружич съобщи, че учебните часове в основните училища в Белград в следобедната смяна са отменени, а утре ще започнат с минута мълчание. „Екип от психолози са призовани да окажат адекватна помощ на учениците, на работещите в училището и на родителите“, добави министърът. Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че е арестуван и бащата на момчето. Гашич каза, че у детето са намерени два пистолета, за които бащата е имал съответните разрешения.

Пред телевизия N1 бащата на съученичка на задържания предаде разказа на дъщеря си за случилото се, съобщава Нова телевизия. „Момчето първо е стреляло по учителя, след което започнало да произвежда изстрели хаотично. Дъщеря ми е успяла да избяга. Децата от класа казват, че стрелецът бил тих и скромен и отличен ученик. Дойде в класа им наскоро“, каза Милан Милошевич. В социалните мрежи бяха разпространени кадри от извеждането на арестувания от училището. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...