Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Порфирий с изявление по повод стрелбата в сръбско училище

Сръбският патриарх Порфирий с изявление по повод стрелбата в сръбско училище

Сръбският патриарх Порфирий отправи днес изявление по повод стрелбата в училище в Белград, съобщава официалният сайт на Сръбската патриаршия

„С голяма болка чухме новината за бедствие, каквото не се е случвало в народа и в страната ни, но днес се случи в едно белградско основно училище. Моля се на Христа Спасителя за пострадалите деца и работниците в училището. Моля се на Спасителя за техните родители, братя, сестри, близки и изказвам най-дълбоките си съболезнования… Моля всички да се молят на Възкръсналия Господ за мир и взаимна любов. И моля всеки да направи всичко по силите си, за да се спре и осъди всякакъв вид насилие…“, казва в посланието си патриарх Порфирий. 

Припомняме, че днес тийнейджър откри огън в училище в Белград и уби осем ученици и един охранител. Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, като някои от пострадалите са в тежко състояние. Според първоначална информация нападението е било планирано. Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че 14-годишното момче е имало скица на училището и списък на деца, които е искал да убие. На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

По информации на вестник „Новости“ Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла „Молотов“, съобщава Дневник. Мотивът за престъплението засега остава неизвестен. Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

При ареста в двора на училището нападателят вдигнал ръце и съдействал на полицията. По неофициална информация той е заявил по време на ареста: „Стрелях, защото съм психопат“. Мотивите на нападателя са в процес на изясняване.  Той е бил е бил примерен ученик, родителите му са здравни работници. Законите за притежание на оръжие в Сърбия са строги и подобни инциденти не са обичайни за страната.

Сръбското правителство обяви тридневен траур на цялата територия на Сърбия от петък, 5 май, до неделя, 7 май, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич на извънредна пресконференция. Ружич съобщи, че учебните часове в основните училища в Белград в следобедната смяна са отменени, а утре ще започнат с минута мълчание. „Екип от психолози са призовани да окажат адекватна помощ на учениците, на работещите в училището и на родителите“, добави министърът. Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че е арестуван и бащата на момчето. Гашич каза, че у детето са намерени два пистолета, за които бащата е имал съответните разрешения.

Пред телевизия N1 бащата на съученичка на задържания предаде разказа на дъщеря си за случилото се, съобщава Нова телевизия. „Момчето първо е стреляло по учителя, след което започнало да произвежда изстрели хаотично. Дъщеря ми е успяла да избяга. Децата от класа казват, че стрелецът бил тих и скромен и отличен ученик. Дойде в класа им наскоро“, каза Милан Милошевич. В социалните мрежи бяха разпространени кадри от извеждането на арестувания от училището. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...