Начало / Uncategorized / Асеновград е домакин на изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“

Асеновград е домакин на изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“

Историческият музей в Асеновград отбелязва 940-та годишнина от създаването на Бачковския манастир с изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“, съобщава БНР.

Светата обител, основана от Григорий Бакуриани, векове наред участва в социално-икономическото, духовно и културно развитие на Асеновград.

С богатото си духовно-историческо, художествено и архитектурно наследство, днес манастирът е притегателно място за хиляди поклонници, които отправят молитви пред прочутата чудотворна икона на Божията майка.Затова и знаменателната годишнина на обителта се отбелязва именно с изложбата „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“.

Показани са 24 пана на църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и мощи на светци, като историята на всяка обител и икона са събрани в увлекателен разказ за живата вяра.

От десетте представени чудотворни икони, три са от региона на Асеновград – на Бачковския манастир „Св. Богородица – Влахерниотиса“, на храмовете „Св. Богородица – Благовещение“ в Асеновград и „Св. Богородица – Успение“, кв. „Горни Воден“. Фототипната изложба се осъществява съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и е придружена с двуезичен каталог, където се разглежда феноменът на божественото откровение в християнството – иконата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...