Начало / Uncategorized / Шест хорови формации идват в Попово за Националния православен фестивал “Св.св. Кирил и Методий”

Шест хорови формации идват в Попово за Националния православен фестивал “Св.св. Кирил и Методий”

Шест хорови формации идват в Попово за Петото юбилейно издание на Националния православен фестивал “Св. св. Кирил и Методий”. Форумът, ще премине под мотото „Пет лета, посветени за Слава Божия“, ще бъде на 13 май и ще се разгърне на няколко сцени, съобщава БТА.

Поканени за участие са шест хорови формации, които изпълняват църковни и византийски песнопения. Хористите са от София, Варна, Русе, от Балчик и от Ловеч.

Организаторът Петър Кирилов уточни, че детският хор от Русе вече пета година участва във фестивала, а преди две години на поповска сцена се е представил съставът от Балчик. Другите хорови формации са нови. Форумът няма да има конкурсен характер, допълват организаторите.

Няма да бъде подмината традицията да има църковни хорови концерти в няколко населени места в община Попово. На изпълненията им могат да се насладят жителите и гостите на кв. „Сеячи“, на село Медовина – откъдето бе дадено началото на фестивала през 2018 г., както и на село Светлен.

Освен църковните хорови изпълнения, програмата включва и концертна среща на тема „На Лилия с признателност“ и е по повод 90 години от рождението на проф. Лилия Гюлева (1933-2003 г.), която е родом от Поповско. Домакин на срещата ще е концертната зала на Дома на културата „Димо Коларов“ в Бялото градче. В нея ще участват близки, познати, ученици и хористи, работили с изявения хоров майстор. Специално място в срещата ще има хор „Христина Морфова“.

„Идеята на фестивала бе църковните песнопения да се представят на по-широката аудитория. Те да излязат извън службите в храмовете и да достигнат до хора, които се интересуват от по-различен тип музика. А заедно с това – Попово да се превърне в духовен център“, припомни пред репортер на БТА Петър Кирилов.

По думите му с всяка следваща година форумът успява да постигне по-високо ниво. За тези пет издания в него са участвали повече от 1700 хористи, представители на 67 хорови формации.

Православният фестивал се провежда под патронажа на Русенската Света митрополия и с благословението на Светия синод на Българската православна църква. Организатори на форума са Община Попово и сдружение за фолклор „Цветница“ със съдействието на храм „Успение Богородично“ в Попово.

Началото ще бъде дадено с водосвет, отслужен от Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит. Петър Кирилов допълни, че гала концертът ще премине под различна форма, в която ще се съчетаят църковни песнопения, библейски писания и притчи.

Организаторите очакват гости от Министерството на културата, народни представители, представители на общини в България, културни дейци от страната, диригенти на хорове и духовници.

За Ангел Карадаков

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...