Начало / Uncategorized / Тържествено посрещане мощите на св. вмчк Георги Победоносец в София

Тържествено посрещане мощите на св. вмчк Георги Победоносец в София

На 26 април в София бе официално посрещната частица от мощите на свети великомъченик Георги Победоносец. Тя бе тържествено донесена от църковна делегация, начело с отец Георгиос Келембекис, председател на храм „Св. Георги“, гр. Нигрита, Гърция, в който се покои частицата от дясната ръка на светеца, съобщава Софийска св. митрополия.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит пръв посрещна светинята и се благослови от нея като даде начало на литийното шествие, което да премине по софийски улици и да достигне до столичния древен храм „Св. София“.

С тържествен ход светинята, поставена на благоукрасен цветен киворий бе изнесена от митрополитския храм „Св. Марина“ и под звуците на камбанен звън потегли към централния булевард „Цар Освободител“. Литийното шествие бе предвождано от детски духов оркестър, следвани от деца облечени в народни носии, а след тях вървяха десетки столични и софийски свещеници.

Вървейки непосредствено след кивория викарият на Софийския митрополит Белоградчишки епископ Поликарп предвождаше благочестивия народ, заедно със зам.- минисъра на културата доц. д-р Пламен Славов и кмета на гръцкия град Нигрита г-н Атанасиос Масларинос.

Тържествената лития премина край Руската църква „Св. Николай“, която го приветства с камбанен звън, и продължи към храм „Св. София“, където вече го очакваше голямо множество благочестив народ. След поставянето на св. частица в центъра на храма бе дадено началото на празничното вечерно богослужение.

То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, протойерей Лъчезар Попов, председател на храма, и десетки свещеници от Софийска епархия, както и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Вечерното богослужение бе изпълнено от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. По време на вечернята бе осветено петохлебие, което бе раздадено в края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи. Дълга опашка от миряни, достигаща да края на градинката се изви пред старинния храм, които чинно чакаха реда си да се поклонят на св. Георги и да попросят от него духовна закрила.

Продължителната вечерна богослужба завърши със слово на епископ Поликарп, който благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност, и на събратята от съседна Гърция, които с благословението на техния митрополит донесоха светата частица в България.

С поздравително слово към многобройните присъстващи се обърна и протопрезвитер Георгиос Келембекис, председател на храм „Георги Победоносец“ в Нигрита. Той благодари за възможността да посети България и да донесе за благословение на българския народ частица от мощите на св. Георги.

„Приветствам Ви от храма „Свети Георги“ в Нигрита, Гърция! Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 век и в него има стенописи от средата на 17 век с много красива изработка, както и стенописи от 19 век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от 14 век, са светите мощи (част от десницата) на свети великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на светите мощи е като присъствие на самия свети Георги, и това го усещаме, защото свети Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила.

Това за нас, жителите на Нигрита и околността, но и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да расте и да става още по-силна. Знаем, че в трудностите, с които се сблъскваме, имаме наблизо приятел – свети великомъченик Георги, който е и приятел на Бога и в рая седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и свети Георги да закриля и да пази всички ни!“ – благопожела гръцкият протопрезветер.

Владиката отново благодари на присъстващите за тяхната духовна ревност и отправи пожелания за благодатни и духовни дни в навечерието на предстоящия Гергьовден.

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...