Начало / Uncategorized / Варненският храм „Св. Цар Борис-Михаил“ чества стогодишнина от освещаването си

Варненският храм „Св. Цар Борис-Михаил“ чества стогодишнина от освещаването си

Сто години от откриването, освещаването и първата служба ще отбележи храм „Св. цар Борис – Михаил“ във Варна, информира varna24.bg.

За празника църковното настоятелство при храма, НЧ „Просвета – 1927“ и район „Аспарухово“ канят всички жители на морския град да се присъединят на 2 май 2023 г. към тържествата, организирани по повод бележитата годишнина.

Празникът ще започне в 9:00 ч. в храма с архиерейска света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, водосвет и освещаване на енорийския център „Св. мъченик Боян-Енравота“ към храм „Св. цар Борис – Михаил“.

Кратък концерт ще изнесат възпитаниците на неделното училище „Св. Климент Охридски“ към енорията на храма.

В 12:00 ч. пред НЧ „Просвета – 1927“ храмовият празник ще бъде отбелязан с тържествен концерт с участието на представителния източен хор към храм „Св. Николай Чудотворец“, вокални групи и танцови състави от НЧ „Просвета – 1927“. Програмата ще продължи със стихотворения и песни, изпълнени от ученици от ОУ „Христо Ботев“ и НУ „Васил Левски“.

От 18:00 ч. в административната сграда на Район „Аспарухово“ историкът Георги Тодоров ще изнесе лекция на тема „Св. Борис Велики“.

Храм „Св. цар Борис“ във варненския квартал „Аспарухово“ е построен през 1923 г.

Няколко години преди това населението на тогавашния квартал „Сес севмез“ се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности. На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен духовник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от град Елена. Първата грижа на отец Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. „Аспарухово“.

Мястото за градежа на църквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински.

На 7 април 1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм „Св. цар Борис“. Храмът е осветен от Варненския и Преславски митрополит Симеон.

През 1927 г. към храма се сформира братство, което развива социални и духовно-просветни дейности.

По случай 2000 г. от Рождество Христово със съдействието на Църковното настоятелство при храма и кметство „Район Аспарухово“ на входа на квартала е издигнат Кръст Господен. Там на празниците Кръстовден (14 септември) и на Неделя Кръстопоклонна се извършва литийно шествие и се отслужва водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.

През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. мчк Боян – Енравота, княз Български“.

Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм „Св. цар Борис“ се развива активен духовен живот. Осъществяват се социални и духовно – просветни дейности: обгрижване на болните в Онкологичната болница в кв. „Аспарухово“, организират се беседи и проповеди, на всяка вечерня в храма се провежда катехизис, канят се лектори и от други енории. Храм „Св. цар Борис“ се посещава от много младежи – ревностни православни християни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...