Начало / Uncategorized / Община Сливен ще дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен

Община Сливен ще дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен

Община Сливен да дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен е сред предложенията, които ще разгледа на свое заседание на 6 април Общинският съвет (ОС). Това съобщи на пресконференция днес председателят на ОС-Сливен Димитър Митев. С парите ще бъдат закупени разпятие със стойка и три фигури, седмокадилник с чашки и свещници, съобщава БТА.

Митев припомни и ангажимента на Община Сливен да благоустрои пространството около храма, като посочи, че се надява дейностите да приключат преди храмовия празник – 14 октомври. Ще бъдат направени вертикална планировка, поливен водопровод, озеленяване и благоустрояване на цялата територия около църквата.

Църквата „Света Петка“ е първата, строена в града от повече от 20 години.

Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Към днешна дата храмът е почти довършен, в момента се работи по стенописите.

Оборудването – иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, които бяха поръчани в Украйна, няма да бъде доставено заради войната и е възложено на пловдивската фирма „Свети Стилиян“. От Украйна са камбаните и автоматиката към тях за близо 20 хиляди лева. Камбаните имат десетки мелодии, задвижват се дистанционно, дори извън пределите на страната.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...