Начало / Uncategorized / Община Сливен ще дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен

Община Сливен ще дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен

Община Сливен да дари 4 000 лева за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен е сред предложенията, които ще разгледа на свое заседание на 6 април Общинският съвет (ОС). Това съобщи на пресконференция днес председателят на ОС-Сливен Димитър Митев. С парите ще бъдат закупени разпятие със стойка и три фигури, седмокадилник с чашки и свещници, съобщава БТА.

Митев припомни и ангажимента на Община Сливен да благоустрои пространството около храма, като посочи, че се надява дейностите да приключат преди храмовия празник – 14 октомври. Ще бъдат направени вертикална планировка, поливен водопровод, озеленяване и благоустрояване на цялата територия около църквата.

Църквата „Света Петка“ е първата, строена в града от повече от 20 години.

Първата копка бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Към днешна дата храмът е почти довършен, в момента се работи по стенописите.

Оборудването – иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, които бяха поръчани в Украйна, няма да бъде доставено заради войната и е възложено на пловдивската фирма „Свети Стилиян“. От Украйна са камбаните и автоматиката към тях за близо 20 хиляди лева. Камбаните имат десетки мелодии, задвижват се дистанционно, дори извън пределите на страната.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...