Начало / Uncategorized / 130-годишната камбанария на ямболския храм „Св. Георги“ се нуждае от спешен ремонт

130-годишната камбанария на ямболския храм „Св. Георги“ се нуждае от спешен ремонт

130-годишната камбанария на ямболския храм „Св. Георги“ се нуждае от спешен ремонт. За да бъде подменено дървеното ѝ стълбище са необходими около 20 хил. лева, съобщава БТА.

Куполът и фасадата на високата 36 метра камбанария са ремонтирани преди няколко години, но дървеното стълбище в нея е в окаяно състояние, разказа отец Стоян.

„Сами виждате коя година е построена камбанарията. Стълбите са опасни и няма как да ги ползваме. Всичко си има живот и идва време да се подмени“, добави свещеникът.

От Църковното настоятелство имат готов проект за реконструкция, но не и средствата. Надяват се обаче ремонтът да стане факт още преди Великден.

„Ямболлии неведнъж са помагали на нашите инициативи, благодарение на тях оправихме покрива, надяваме се да помогнат и сега. Не говорим само за парични средства. Ако някой може да предостави и материали, ще бъдем благодарни. Убедени сме, че и това дело ще приключи по най- добрия начин“, вярва свещеникът.

Църковният храм в най-стария ямболски квартал „Каргон“ е възстановен след опожаряване през далечната 1881 година. През годините църквата многократно е била ремонтирана, като в повечето случаи средствата са събирани чрез дарителски кампании.

За Ангел Карадаков

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...