Начало / Uncategorized / Предаването 10 000 крачки представя Хаджидимовския манастир

Предаването 10 000 крачки представя Хаджидимовския манастир

Предаването на БНТ2 – 10 000 крачки представя Хаджидимовския манастир „Св. Великомъченик Георги“, който е третият по големина в Югозападна България след Рилския и Роженския.

Историята на манастира разказва, че в средата на XIX век, св. Георги се явил на местен овчар, който се казвал Атанас Лазаров. Призовал го да копае на определено място, където Атанас намерил чудотворна икона на светеца. През следващите години местните хора решили да построят на мястото храм. Събрали средства, взели и разрешение от турските власти. Разчиствайки терена, намерили основите на стар храм. Църквата е изградена върху тези основи. През 1864 година тя е осветена. След това постепенно започват да се изграждат и крилата на манастира.

През 1979 година става пожар и манастирският храм изгаря. Остават само каменните стени. Оцелява и чудотворната икона на св. Георги.

Благодарение на усилията на Неврокопска митрополия и на дарения храмът е възстановен само за 8 месеца. Всяко лято в манастира се провеждат детски православни лагери.

Много миряни идват в Светата обител на 5 и 6 май, когато се отбелязва храмовият ѝ празник. Тогава, за да почетат паметта на светеца и да се помолят за здраве, тук пристигат християни от цялата страна, както и от съседна Гърция, където чудотворната икона на св. Георги е изключително популярна.

Предаването може да гледате тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...